Tévhitek a házi duguláselhárítással kapcsolatban

(x) Sokféle tévhit kering az interneten a lefolyócső dugulások keletkezésével, és azok elhárításával kapcsolatban. Nagyon sok olyan cikk is van az interneten, aminek az az egyedüli célja, hogy egy-egy weboldalt népszerűsítsen, vagy hogy hatástalan praktikákat javasoljon, ami után – mivel a dugulást nem lehet velük elhárítani – majd duguláselhárítót kell hívni. Van, hogy ezeket a cikkeket nem is valódi szakemberek írják, hanem egy fizetett író, aki maga is az internetről gyűjti össze, amit talál a témáról. Ezek közül a tévhitek közül veszünk most néhányat szemügyre.

1. A szóda és az ecet keveréke minden dugulást könnyen megszüntet

Bár a házi praktikák között vannak olyanok, amik használnak is, de a többségük inkább olyan, ami inkább a városi legendák kategóriájába tartozik.

Az interneten sok helyen lehet olvasni olyanokat, hogy az ecet és a szódabikarbóna vegyítésével keletkező keverék egy hatékony megoldás a dugulás problémákra.

A módszer szerint nagyjából három evőkanál szódabikarbónát kell a lefolyóba tuszkolni, majd erre húsz százalékos ecetet kell önteni. Ez után tizenöt percet várni kell, majd egy fazék forró vízzel kell leöblíteni a csövet.

Bár a módszert ki lehet próbálni, de azon kívül, hogy a két anyag látványosan pezsgő reakcióba lép egymással, nem sok minden fog történni. Ez a pezsgés, vagyis a keletkező szén-dioxid buborékok mozgása adja az egész tisztítóerejét, és az nem túl sok. Ugyanis az ecet savas, míg a szóda lúgos, így voltaképp kioltják egymást.

Ha valaki ki szeretné próbálni a módszert, akkor segítségképpen elárulom, hogy szódabikarbónát nagyobb kiszerelésben például bio boltokban lehet kapni, mint környezetbarát háztartási tisztítószert.

2. A tuti recept: forróvizes leöntés

Sokan ajánlják a lefolyó forró vízzel való leöntését mint duguláselhárítási módszert. Azt viszont már csak kevés forrás említi meg, hogy a műanyag PVC csövek nem arra lettek tervezve, hogy nagy hőhatásokat elviseljenek.

A forró víz amellett, hogy nem sokat ér a keményebb lerakódások ellen, remekül tudja deformálni a gipszkarton, vagy OSB válaszfalak mögött vezetett, és lazán rögzített PVC lefolyócsöveket. Ha szeretnénk bontani, vagy sok dugulást a jövőben, akkor ez valóban egy tuti recept lehet.

A mosogatók szennyvízcsöveiben felgyülemlett vastag és kemény zsírlerakódásokat egyáltalán nem oldja a forró víz, emellett nem tudok olyan helyzetet elképzelni, ahol igazán hatékony lenne a módszer. Talán esetleg a mosdók csöveiben kialakuló laza, és trutymákos lerakódások ellen érhet valami.

3. Ecettel a dugulások ellen

Az ecet valóban lehet egy jó házi tisztítószer, de nem a dugulások ellen. Ha óvatosan bánunk vele, akkor viszont egy hatékony, de mégis környezetbarát felülettisztító vegyszert kapunk, ami bármikor rendelkezésre áll. Elsősorban vízkő eltávolításra és fertőtlenítésre használható.

Egy valódi dugulást még sósavval se nagyon lehet elhárítani, mert még az is gyenge, hogy a szerves anyagokat gyorsan feloldja. Erre legfeljebb csak a tömény kén- vagy salétromsav lenne képes, de ezeknek az ilyen célra történő használata szigorúan nem javasolt mind a magunk, mind a csőhálózat, mind a környezetünk épségének a megőrzése végett.

Habár eddig azt írtam, hogy az ecet nem jó a dugulások ellen, de voltaképpen van egy helyzet, amikor használható lenne – igaz, csak megelőzésre.

Ez pedig a WC kagyló vízkőmentesítése.

4. Ami valóban segíthet: a jó öreg WC pumpa

Hatékony is, olcsó is, biztonságos is, és mindig ott van velünk a bajban.

A pumpa, nem meglepő módon elsősorban a WC kagyló dugulásainál segíthet, de emellett jó lehet még kádak, zuhanytálcák, vagy mosdók dugulásainak a megszüntetésére is. Nem árt, ha mindig van otthon belőle legalább egy minőségibb darab. A jó fajta onnan ismerhető meg, hogy gumiból van a harang alakú része, az ócska típusnak pedig műanyagból.

Ha fokozni szeretnénk a pumpálás hatását, akkor az egyes víznyelő medencék túlfolyó nyílásait tömjük be előtte valamivel, vagy fogjuk be mi magunk kézzel!

5. Tévhit: a profi csőgörényes duguláselhárítás biztos megoldást jelent

Ha még a legkülönfélébb házi módszerek is kudarcot vallottak, és duguláselhárítót kényszerülünk hívni, akkor fontos tudnunk, hogy a duguláselhárítás önmagában nem egyenlő a csőtisztítással. (Legalábbis sok szerelőnél.) Az, hogy egy szerelő egy profi csőgörényt beleenged a csőbe, és a dugulás látványosan megszűnik még nem jelenti azt, hogy az a cső rendesen ki is lett tisztítva.

Hogy megértsük azt, hogy mi zajlik egy duguláselhárítás során a csőben, előtte nem árt ha ismerjük a csőgörény működési elvét, így ez alapján a helyszínen ellenőrizni tudjuk, hogy mi hatékony csőtisztítást kaptunk, vagy csak azt a minimális mértékűt, amitől bár megszűnik a dugulás, de jó eséllyel néhány nap, hét, vagy hónap múlva aztán újra előjöhet.

És ha még adhatok egy jó tanácsot: ha duguláselhárítót hívunk, az árak felől mindig alaposan érdeklődjünk, mert akár sokszoros (!) különbség is lehet az egyes cégek árszabásai között.