Tengerpartot idéző lakhely, avagy mit takar a Hampton stílus?

(X) A stílus a nevét a New Yorktól nem messze fekvő Long Islanden elterülő szakaszról kapta, amit a helyiek érthető módon rendkívül kedvelnek. Mágnesként vonzza a városból szabadulni vágyókat, hiszen minden adottsága megvan ahhoz, hogy az ember élvezze az életet, és megérezze a szabadság ízét.

Nem véletlenül vált nyaralóövezetté, hiszen itt minden a lazaságról, könnyedségről, spontaneitásról szól. Bár nálunk még nem annyira elterjedt ez az irányzat, a DODO csapata ebben a cikkben megmutatja, hogy hogyan tudod a saját otthonodat a nyugalom szigetévé alakítani.

A világos színek dominálnak

A Hampton stílusnak szinte védjegye a színpalettája. Az alapszín természetesen mi más lehetne, mint a fehér, de egyáltalán nem kell mindennek sterilnek lennie. A fehér nemcsak a falakon jelenik meg, hanem egyes bútorokon, kiegészítők színében is. Emellett a tengert idézve kombinálhatod tengerészkékkel, világosabb kékkel, szürkés-világos kékkel vagy a szürke pasztellesebb árnyalataival. A koral, bézs vagy a púder tónusait is alkalmazhatod.

A padló csak egyféle lehet, méghozzá fa. Annak viszont többféle változata: lehet meleg, sötétbarna vagy fehérre bemosott, esetleg a kettő közötti árnyalat. A padlóra valamilyen természetes anyagú szőnyeg kerül: juta, szizál, gyapjú.

Nagy tér

Ez az irányzat a nagy, nyitott tereket kedveli. Az évek óta nálunk is népszerű amerikai konyhás elrendezés (amikor egy légtérben kap helyet a konyha, az étkező és a nappali) eszményi a Hampton stílus megvalósításához. A nagy térben jól mutatnak a lelógó csillárok. Bútorok közül is nyugodtan választhatod a terebélyesebb darabokat. Egy ilyen otthonba jöhet a hatalmas kanapé, a hosszú étkezőasztal, hiszen a Hampton stílus megköveteli, hogy nagyban gondolkozz! 

Inkább vidéki, mint modern

Semmi sem áll messzebb ettől az irányzattól, mint a modern, magasfényű bútorlapok. A patinás, ódon, vidéki vagy vintage bútorok adják meg igazán a meghitt, otthonos hangulatot. Berendezheted otthonodat fa karosszékkel, melyekbe a párna kötelező kiegészítő, de jól illenek ebbe a környezetbe akár az ívelt, kissé díszített lábú fotelek is.

Kiegészítők

Nemcsak a színekben, hanem a kiegészítőkben is megjelenik, hogy ez az irányzat a tengerparti nyugalmat, békességet kívánja megidézni. Emiatt gyakran találhatók evezők, kagylók ezekben a terekben. 

A porcelánokról, kerámiákról az ázsiai forma és motívum jegyei köszönnek vissza. Ezek megjelennek a textileken is a virágszerű, geometrikus indamintákkal együtt.

Vízparti otthon

A fent leírtakból egyértelműen megállapítható, hogy a Hampton stílus valóban kiérdemli a vízparti otthon elnevezést. Minden négyzetmétere nyugalmat áraszt, és garantálja a pihenni vágyó kikapcsolódását.