Távmunka a diákok számára: mit kell tudni


Source: Unsplash

Minden diák arról álmodik, hogy minél hamarabb anyagi függetlenné váljon és felnőjön. De mindenféle pletykák keringenek a diákmunkák körül. Például az a közhiedelem, hogy a munkáltatók nem szívesen alkalmaznak fiatalokat. Ez a nézőpont téves, ma már sok cég szívesen együttműködik kezdő szakemberekkel. Megpróbálhatja magát asszisztensként távolról, hogy a számlák promócióját a közösségi hálózatokban, vagy válasszon más irányt a saját fejlődéséhez. Számos dolgot kell tudnia ahhoz, hogy a munkaközvetítés sikeres és problémamentes legyen.

Hol kezdjük a távmunka keresését


Source: Unsplash

A mai világban a távmunka nagyon népszerűvé vált a diákok körében. Ez nem meglepő, hiszen a távmunka számos előnnyel jár:

  • nem kell időt töltenie azzal, hogy az irodába és hazamenjen;
  • könnyebbé válik a tanulás és a jövedelemszerzés összeegyeztetése;
  • sokkal több munkalehetőség van;
  • a legtöbb szakma nem igényel képzettséget.

A távmunka területe gyorsan növekszik. Szövegíró, fordító, SMM menedzser, tesztelő, tervező – ez csak néhány terület. Az összes lehetőség megtalálható a Jooble típusú aggregátoroldalakon. Mielőtt azonban jelentkezne egy állásra, el kell döntenie, hogy melyik a legmegfelelőbb irány.

Két lehetőség közül választhat: vagy abban az irányban kezd el dolgozni, amelyben az egyetemen tanult, vagy kipróbál egy másik szakmát. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem mindig lehet távmunkát vállalni egy szakmában, de ha valaki akarja, meg kell próbálnia. A legjobb, ha az ebben az irányban dolgozó cégek weboldalain keres információt. Ha akarja, akár maga is írhat oda, és megkérdezheti, hogy van-e szabad gyakornoki állás.

Senki sem akadályozza meg a diákokat abban, hogy párhuzamosan két szakmát tanuljanak. Különösen az olyan munkakörökhöz, mint a menedzser és az asszisztens, gyakran nincs szükség iskolai végzettségre, ami nagy előny a diákok számára. Mindenki a saját munkaterületét választja. Ha a döntés megszületett, elkezdheti nyomon követni az állásajánlatokat.

Ebben a szakaszban felmerül a jogos kérdés: hol keressünk megfelelő ajánlatokat? A legjobb, ha jól bevált, jó hírnévvel rendelkező aggregátorokat használ. Csak azokat a javaslatokat teszik közzé, amelyek átmentek az előzetes vizsgálaton. Ezeken az erőforrásokon gyakorlatilag nullára csökken annak a kockázata, hogy véletlenül csalóba botlik. Ezenkívül nagyon kényelmes, hogy a különböző cégek ajánlatai egy helyen vannak közzétéve, illetve nem kell időt vesztegetni a keresésre.

Nem szabad az első ajánlatot, amelyik érdekli Önt, egyetlen járható útként elfogadnia. Jobb, ha több állásajánlatot is megnéz, majd kiválasztja az Önnek legmegfelelőbbet. Önéletrajzát elküldheti különböző vállalatoknak, mivel a munkáltatók nem mindig válaszolnak pozitívan. Röviden, azoknak a diákoknak, akik munkát akarnak találni, egy kis erőfeszítést kell tenniük.

Hogyan kell önéletrajzot írni


Source: Unsplash

Minden álláspályázat az önéletrajzzal kezdődik. Enélkül szinte lehetetlen jó munkát találni. Sok diák aggódik, hogy tapasztalatlansága miatt nem lesz képes jó önéletrajzot összeállítani. Ez nem igazán jelent problémát. Ön rengeteg olyan információt tehet az önéletrajzába, amely potenciálisan vonzóbbá teszi Önt a munkáltatók számára. Például:

  • a kapott oktatásról és a tanulmányaikban elért eredményekről szóló információk;
  • az erősségek ismertetése;
  • jó ötlet a folyamatos fejlődés iránti érdeklődést bizonyítani.

Mivel a diákoknak nincs munkatapasztalatuk, érdemes minden érdemi tanulási tapasztalatot felidézni. Például egy diákversenyen aratott sikeres győzelem megmutathatja a pályázó pozitív oldalait. Emlékezzen vissza az esetlegesen elvégzett tanfolyamokra – tüntesse fel a bizonyítványokat, okleveleket, igazolásokat. Ha rendelkezik valamilyen szoftverrel kapcsolatos ismeretekkel, írjon erről is az önéletrajzában. Ugyanez vonatkozik az idegennyelv-tudás szintjére vonatkozó információkra is.

A motivációs levél bármely önéletrajzot kísérheti. A statisztikák azt mutatják, hogy a munkáltatók nagyobb valószínűséggel figyelnek azokra a pályázókra, akik motivációs levelet készítenek. Ez még inkább hangsúlyozhatja szándékainak komolyságát és az állás iránti potenciális érdeklődését.