Spórolj egy minimalista ruhatár összeállításával

Nálad is sokszor kérdés, hogy mit vegyél fel? Állsz a ruhákkal teli gardrób előtt, és nem tudod, mit kellene felvenni? Te mikor nézted át utoljára a ruhásszekrényedben lévő ruhákat?

Nagyon sokan vesznek olyan szetteket, melyek minden eleme harmonizál színben és stílusban egymáshoz, de csak egyben jók. Másnapra rögtön egy teljesen új szettel kell előrukkolniuk, ráadásul a szettek darabjai nem kombinálhatóak az elütő színek miatt. Így nem csak stílusuk nem lesz, de nehézkessé teszik a mindennapi ruházkodást.

Ezért tervezd meg a ruhatárad

Az, hogy megtervezed a ruhatárad, sok szempontból nagyon hasznos. Az emberek általában a ruháik kb. felét nem használják, ami őrült nagy arány. Főleg akkor, ha belegondolsz, hogy ez mennyi felesleges időtöltéssel és pénzköltéssel járt.

Rengeteget spórolhatsz azzal, ha meg van tervezve a ruhatárad, és csak olyan ruháid vannak, melyeket használsz is. Az így kiszelektált ruhákat elajándékozhatod, vagy el is adhatod (megszerezheted az új ruháid árát). Ez is lehet egyfajta nulladik lépés a tudatos élet, a pénzügyi szabadság felé, ahol nem a drága ruhák a mérvadóak. Ha neked is a szabad élet, a pénzügyi szabadság a célod, figyelj oda Szendrei Ádám szavaira, és garantáltan eléred majd.

Környezeti szempontból sem utolsó, hogy felesleges ruhákat veszel-e vagy olyanokat, amiket valóban használsz is. A kidobott ruhák mindössze 15%-a kerül újrahasznosításra, a többi a környezetet terheli. 2017-ben világszerte csak ruhákból 16,9 millió tonna szemét keletkezett.

Kevesebb döntés, kevesebb idő a ruházat kiválasztása. Van elég döntés a mindennapjainkban, legtöbbünknek nem hiányzik még egy. Egy ilyen döntés is plusz stresszel járhat, ha nem tudunk dönteni, vagy ha sok időnk elmegy vele. Ha megtervezed a ruhatárad, akkor szinte nem is kell már döntened. Illeni fog minden mindenhez, nem lesznek óriási különbségek, így nem tudsz mellélőni.

Milyen ruhadarabok kellenek?

Gondold végig, hogy hányféle helyre jársz, ahova különböző ruhadarabokra van szükséged. Nem ugyanolyan ruhába mész edzeni, mint munkába vagy esküvőre, moziba, télen, nyáron. Annak függvényében érdemes meghatároznod, hogy milyen típusú ruhából mennyit vegyél, hogy mely tevékenységet milyen gyakran végzed. Pl. temetésre egy fekete szett elég, de sportoláshoz már több kell.

Gyűjtsd össze, hogy milyen típusú ruhákra lesz szükséged, majd válaszd ki a színeket (ne egyet, de ne is az összeset, és harmonizáljanak egymással).

Válogasd ki a ruháidat, és töltsd fel a ruhatárad

Jöhet az a rész, amikor nekiugrasz a ruhatáradnak, és kiválogatod a fentiek szerint megtervezettek alapján, hogy mire nincs már szükséged. Szánj rá elég időt!

Mivel már tudod (mert megtervezted), hogy milyen ruhákra van szükséged, mik vannak meg belőlük és mik nincsenek, könnyű dolgod van. Egyszerűen vedd meg azokat, amik még hiányoznak, és utána csak élvezd az új, minimalista ruhatárad!

   
loading...