Penészedik a lakásod? Páramentesítő berendezéssel megoldható!

(x) Fekete elszíneződések a szobafalon, a fürdőszobai csap környékén vagy akár a kád felett? Kellemetlen dohos szag és eldobásra ítélt lakástextíliák? Ezzel a problémával sokan szembesülhettek már, hiszen a penészedés szinte bárhová beférkőzhet. 

Régebbi építésű ingatlanokban gyakran találkozhattál már te is az elégtelen szigetelés és az elöregedett, rosszul záródó nyílászárók okozta penésszel. Azonban az új építésű ingatlanokat sem mindig kerüli el ez az alattomos probléma. A túlzott szigetelés és a szellőzés hiánya miatt szintén előfordulhat a penész létrejötte. 

De mégis hogyan alakul ki a penészedés? 

Amennyiben a lakás páratartalma valamiért magasabb, akkor azt szükséges lenne elvezetni például egy páramentesítővel. Sok esetben azonban ez nem történik meg. Ekkor a levegőben lévő nedvesség lecsapódik a hűvösebb felületeken – akár az ablakon, az ablakkereten vagy a falon. Pár nap alatt pedig borítékolható a penész megjelenése is.

Ez azonban az esztétikai okok mellett többletköltséggel is járhat. Ilyenkor újra kell festeni a falat, le kell cserélni a bútort vagy újra kell fugázni a csempeközöket. Emellett a penészedés az erre érzékeny embereknél egészségügyi kockázatokat is hordozhat magában. Nem érdemes azonban együtt élned a penészedéssel, hiszen ma már létezik egyszerű megoldás a megelőzésre is!

Módszerek a penész ellen

A lakás renoválása vagy a falak újrafestése után sem kell félned attól, hogy megjelenik a penész, ha jól jársz el. Ehhez azonban fontos, hogy a megfelelő módon el tudd vezetni a nedvességet az otthonodból. Az erre alkalmas paraméterekkel rendelkező páramentesítő berendezéssel viszont jelentősen megkönnyítheted a dolgod. Nézd meg a Trotec – LPV páramentesítőit, biztosan találsz az igényeidnek megfelelő készüléket!

Emellett lehetőség van olyan falfestéket is választanod a könnyen penészedő lakásba, ami penészgátló megoldással rendelkezik. Ugyanakkor a penészgátló festék kiválasztásakor mindenképpen olyat válasszunk, amely a lehető legkevesebb káros anyagot párologtatja később a levegőbe. Amennyiben lehetőséged van nagyobb lakásfelújítási munkálatok elvégzésére, úgy érdemes a belső mellett a külső részre is áldozni. A megfelelő hőszigeteléssel ugyanis igazán vonzó eredményeket érhetsz el a penészedés elleni küzdelemben. 

A páramentesítő készülék szerepe

A természetes szellőztetés hasznos, azonban nem minden esetben érhető el az ilyen jellegű páramentesítés. A téli hidegben vagy hűvös, esős időben nem szívesen nyitsz ablakot? Esetleg a kánikulában sem szellőzik át a lakás? Nem vagy egyedül a problémával. 

Emellett előfordulhat az is, hogy nem minden helyiségben áll rendelkezésre a lehetőség a természetes szellőztetéshez. Azonban ezekben az esetekben sem kell együtt élned a dohos, kellemetlen szagokkal és a fekete foltokkal. 

A páramentesítő készülék ugyanis a rosszul szellőző helyiségekben is megoldja a nedvesség szakszerű elvezetését. Így nem kell tovább elviselned a penészspórákat sem! Az energiatakarékos páramentesítő berendezéseket ma már pénztárcabarát áron is beszerezheted.

Továbbá kevesen gondolnak arra, pedig az is nagyon fontos, hogy a páramentesítő belsejét időnként klímatechnikai szakszervizzel kitakaríttassuk, mert a párátlanító belseje is idővel bepenészedik.