Óraátállítás 2023

Kevesebb lesz az alvásidőnk a hétvégén a szombat éjszakai nyári időszámításra átállás miatt, ha nem figyelünk erre. Az órák egy órával előre állítása valóban új időszámítást jelent a szervezet számára, amit sokan megszenvednek.

Az évmilliók során megszokott eredeti, téli időzónától, az életünket meghatározó úgynevezett cirkadián ritmustól való eltéréshez igazodásért megdolgozik az agyunk és a szervezetünk. Ha előtte néhány napig tíz-tizenöt perccel többet alszunk, segíthetünk az átálláson.

Az óraátállítás eltörlése valamennyi uniós országban kötelező, ennek időpontja, és főként a megfelelő időzónában történő megállapodás kérdése azonban még nagy vitákat kavar. A Magyar Alvás Szövetség a kormányzati döntések előtt javasolja a szakemberek és a közvélemény érveinek a meghallgatását is.

Megfontolandó lehet akár a jelenlegi időzóna, a GMT+1 váltás lehetősége, vagy más kronobiológiai javaslatok figyelembe vétele.

„Az alvatlanság kora – ahogy jellemezték a Magyar Alvás Szövetség nemzetközi konferenciáján, a Magyar Tudományos Akadémián néhány napja a szakemberek a Covid-világjárvány utáni időszakot – új életmód és egészség szemlélet váltást kíván – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke, – nem hosszabbíthatjuk tovább következmények nélkül a nappalokat, az éjszakai alvásidő rovására. (Forrás: MTI OS)

Az idén március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról tekerjük előre a mutatókat 3 órára. Ezzel együtt kezdetét veszi a nyári időszámítás.