Mit gőzölünk valójában az elektromos cigarettában?

Számos tévhit kering az interneten, illetve az emberek között az elektromos cigarettákban használt folyadékokkal kapcsolatban. Sokan úgy tartják, hogy az e-cigi gőzképző elegye mérgező anyagokat, valamint nehézfémeket tartalmaz. Nézzük meg, mi az igazság.

Az e-cigi folyadékok alkotóelemei

Az otthon kevert elektromos cigaretta folyadékok, idegen kifejezéssel az e-liquid-ek három fő összetevőből állnak: propilén-glikol (PG), növényi glicerin (VG), valamint a kívánt aroma. Ezeknek az mixtúrája kerül az e-cigikbe, ami a készülék porlasztóján keresztül gőzzé válik.

A propilén-glikol egy viszkózus, színtelen és szagtalan folyadék. Az alkoholok csoportjába tartozó vegyületet a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar is előszeretettel használja. A növényi glicerin szintén egy színtelen és szagtalan anyag. Ezt a típusú glicerint az élelmiszerekben is régóta használják. A híreszteléssekkel ellentétben a PG és VG nem mérgező!

A füstölnivaló ízhatásáért felelős folyadékok olyan magasan koncentrált aromák, amelyek oldódnak a propilén-glikolban és a növényi glicerinben. Ezeket még véletlenül se keverjük össze az illatosítókba adagolható illóolajokkal!

A fentiekben a nikotinmentes PG és VG alapfolyadékok összetevőit vettük górcső alá. Ehhez képest a nikotinos verzió annyiban tér el, hogy a bázisfolyadékokhoz nikotint adnak.

Válogassuk meg az alapanyagokat!

Fontos tudni, hogy az elektromos cigaretta alapfolyadékokkal kapcsolatban a sok rémhír azért is terjedt el, mert rengeteg kétes eredetű termék van a piacon. Főleg a keleti országokból érkeznek kifogásolható minőségű portékák. Az ellenőrizetlen anyagok pedig valójában veszélyesek lehetnek ránk és a környezetünkre nézve is. Azt tanácsoljuk, hogy kizárólag megbízható forrásból származó e-liqud alapfolyadékokat rendeljünk! A termék kvalitásáról könnyen meggyőződhetünk, ha a vásárlás előtt kikérjük az áru minőségi bizonyítványát. Ennek hiányában érdemesebb gyorsan másik boltot vagy webáruházat keresnünk.