Mit érdemes tudni a szigetüzemű napelemes rendszerek kapcsán?

(x) Amennyiben napelemes rendszer kiépítésén gondolkozol, és elkezdted a tervezgetést, akkor már biztosan tisztában vagy azzal, hogy több különböző típus közül is választhatsz. Mindegyik felépítésnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai.

A következő cikkben a sziget üzemű rendszer felépítését fogjuk megvizsgálni, ezen belül is kiemelt figyelmet szentelve a töltésvezérlő rendszernek.

Mi is az a szigetüzem?

Az összes napelemes rendszer közül ez a változat a legbonyolultabb a felépítést és az energiaeloszlást tekintve is. A hálózatra csatlakoztatott háztartási napelemes rendszerek fő feladata a hálózatba való táplálás, míg ezzel szemben a szigetüzemű rendszereknél a cél, hogy egyensúlyt hozzunk létre a fogyasztás és az energiabegyűjtés között.

A szigetüzemű rendszereket a hálózatra való visszatáplálás szigorúan tilos!

Tervezed, hogy napelemes rendszert telepítenél a ház tetejére vagy valahová az udvarodra, de még nem tudod, milyen rendszerben lenne érdemes gondolkoznod? Nézd meg az innolabshop.hu Victron termékeit, és valósítsd meg mihamarabb a céljaidat!

Miért éri meg szigetüzemű rendszert telepíteni?

Napjainkra a környezetszennyezés világméretű problémává nőtte ki magát. A háztartások ebből tetemesen kiveszik a részüket, így nem meglepő, hogy nemzetközi szinten egyre inkább elvárás az újonnan épült ingatlanokkal kapcsolatban, hogy minél nagyobb százalékban legyenek képesek az önellátásra. Ehhez pedig egy ilyen kialakítású rendszer teljesen jó kiindulási alap.

Minden egyben napelemes vezérlőrendszer: a Victron Easysolar-II

Alapesetben a szigetüzemű rendszer a következő elemeket tartalmazza:

  • Napelem
  • Inverter
  • Akkumulátor
  • Akkumulátortöltő és -szabályozó

Abban az esetben viszont, ha úgy döntesz, hogy egy all-in-one rendszert telepítesz, ez lényegesen leegyszerűsödik. A Victron Easysolar-II mellé már csupán a napelemre és az akkupakkra lesz szükséged, hogy elkezdhessen a Nap neked dolgozni. A készüléken található kijelzőkről leolvashatod az inverter, az akkumulátor és a napelemes töltésvezérlő paramétereit is, ráadásul mindezeket wifin keresztül is elérheted egy okoseszköz segítségével. Amennyiben szeretnéd, a rendszerbeállítások és a korábbi beállítások módosítását is intézheted távolról, wifin keresztül. Beépített GX készülékkel is ellátták, ami az alábbiakat tartalmazza:

  • USB-port
  • Ethernet-port
  • VE.Direct-port
  • BMS-Can interfész

E funkciók lehetővé teszik a távoli felügyeletet, automatizálást és más Victron vagy egyéb gyártók termékeivel való kommunikációt.

Egy ilyen kompakt berendezés megvásárlásával és telepítésével tulajdonképpen rengeteg időt, pénzt és energiát tudsz megtakarítani, érdemes ebben gondolkozni.