Mit érdemes tudni a fagyálló járólapokról?

(x) Ha burkolási munkálatoknak nézünk elébe, gyakran elbizonytalanodhatunk a csomagoláson található különféle jelölések láttán. Vajon érdemes fagyálló járólapot beszerezni? Erre a kérdésre próbálunk választ adni, és segítséget nyújtani cikkünkben.

Mindent a fagyálló járólapokról!

A fagyállóság tulajdonképpen a porozitástól függ, azaz attól, hogy az anyag mennyi vizet vesz fel. Az itthoni időjárási viszonyokhoz a préselt technológiával gyártott lapok között kültérre a B I. kategóriájú, 3% alatti vízfelvételűek használhatóak.

Az MSZ EN 202-es szabvány pedig magára a fagyállóság minősítésére készült. Ez a szabvány előírja, hogy a lapok százszori fagyasztás-felengedése -5 és +5°C között történjen. Érdekesség és hasznos tudnivaló, hogy a jég -4°C-on a legveszélyesebb. Ugyanis ilyenkor a legnagyobb a térfogata, és ekkor roncsolja leginkább a járólapokat. 

Érdemes kopásálló járólapot telepíteni kültérre?

Kültéren fontos szempont lehet a fagyállóság mellett a kopásállóság is. Ha ilyen fajta terméket keresünk, a csomagoláson a PEI-értéket kell alaposan megvizsgálnunk. Egy járólap PEI-értékét úgy állapítják meg, hogy a felületén folyamatosan forgatnak egy acélgolyókkal teli hengert és figyelik, mikor keletkezik rajta kopásnyom. A PEI-értékek közül például a IV. és az V. értékű anyagok lehetnek ideálisak forgalmas kültéri felület telepítésére.

Kültéri burkolat telepítéséhez gyárak, irodák esetében keresd bátran a Színvonal Bau Kft.-t, és vedd igénybe kiváló szolgáltatásaikat, melyeket professzionális szakemberek végeznek!

A greslapok fontossága

A járólapok beszerzése során találkozhatunk az úgynevezett greslap fogalmával is. Ezek a lapok rendelkeznek a legalacsonyabb vízfelvételértékkel a kerámia burkolólapok közül, amely mindössze fél százalékot tesz ki. Létezik mázas és máz nélküli verziója is.

A greslapok rendkívül népszerűek előnyös tulajdonságaiknak és jó minőségüknek köszönhetően. A siker kulcsa a gyártási technológia során keresendő: a különféle összetevőkkel kevert agyagot porrá őrlik, ezeket pedig porlasztják, amiből préselésre alkalmas granulátum kerül ki.

Ezt követően a masszát összenyomják egy nagy nyomású préssel, amiből távozik a levegő, és kialakul a burkolólap formája. Végül egy szárítóberendezésbe helyezik a lapot, és kivonják a még meglévő nedvességet, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges repedések és egyéb hibák.

Utolsó lépésként a mázas greslapokra felkerül a mázréteg, amit 1200°C-os kemencében égetnek ki. Így a lapok remek kopásállósággal és fagyállósággal rendelkeznek majd.

Látogass el a Színvonal Bau Kft. honlapjára, és tekintsd meg számos nagyszerű szolgáltatásukat! Vedd igénybe segítségüket generál kivitelezés, kertrendezés vagy bevonattechnikai munkálatok esetén is! Tekintsd meg a kiváló referenciákat, és győződj meg professzionális hozzáállásukról!