Mire használható az akkus sarokcsiszoló?

(x) Az akkus sarokcsiszoló egy kifejezetten sokoldalú szerszám, amelyet az adott csiszolókorong típusától függően, különböző anyagok csiszolására, vágására vagy akár polírozására is használhatunk. Bár az elnevezése megtévesztő, ugyanis a legnehezebb művelet ezzel az eszközzel a sarkok csiszolása, minden más részen viszont igazán gyorsan és hatékonyan tudunk dolgozni vele. Nézzük is meg röviden, mit érdemes tudni erről az eszközről!

Miért éri meg egy akkus sarokcsiszolót választana?

Az ilyen jellegű eszközök árammal működnek, vezetékes vagy vezeték nélküli kivitelben. Az akkus sarokcsiszoló egyik legnagyobb előnye éppen a vezetéknélküliség, hiszen nem kell áramforrás közelében lennünk a használatához, valamint munkavégzés közben sem fog minket semmilyen kábel zavarni. Az eszköz kifejezetten könnyen irányítható, jól kézre esik, a minőségi típusok jellemzően ergonomikus kialakításúak és tömegük is sokkal kisebb, mint egy régebbi, vezetékes darabnak. Ettől függetlenül érdemes mindig két kézzel fogni a készüléket és finom, de határozott mozdulatokkal dolgozni.

Milyen tartozékok szükségesek az akkus sarokcsiszoló használatához?

Az akkus sarokcsiszoló egyik elengedhetetlen tartozéka a pótakkumulátor – ha ez feltöltött állapotban van, akkor pillanatok alatt cserélhetjük, ha a másik lemerülne, hogy ne kelljen hosszabb időre félbeszakítani az adott feladat elvégzését.

Szintén fontosak a megfelelő védőfelszerelések is: ha ilyen eszközzel dolgozunk, legyen szó bármilyen anyagról is, szinte biztosan számolnunk kell a porral, kisebb repülő törmelékekkel, esetleg szikrákkal is. A teljes biztonság érdekében érdemes védőkesztyűt, maszkot, védőszemüveget, adott esetben teljes arcvédőt is viselni. Mindemellett hasznos funkciót lát el a készülékhez tartozó védőburkolat is – ezt semmi esetre se szereljük le és lehetőleg mindig egy megfelelően szellőző helyen dolgozzunk vele!

Milyen anyagokhoz használható?

Az akkus sarokcsiszoló szinte mindenhez használható: fához, műanyaghoz, fémhez, vashoz, de még kerámiához vagy betonhoz is. Ehhez mindig az adott anyaghoz használható, megfelelő szemcseméretű sarokcsiszoló korongot kell becsavarni a gépbe. Így használható akár festék, akár rozsda eltávolításához, polírozáshoz vagy éppen beton, csempe és fémlemezek vágásához. Természetesen minden anyag megmunkálása különböző teljesítményt követel meg – a fa tárgyak vágása értelemszerűen lényeges egyszerűbb, mint egy falazaté. Ezért a korong típusa mellett bizonyos feladatok nagyobb teljesítményű és fordulatszámú eszközt igényelhetnek.