Minden, amit a medence karbantartásáról érdemes tudni

(x) Annak érdekében, hogy a medence hosszú éveken át tökéletesen ellássa a feladatát, rendszeres karbantartásra van szükség. Olyan medence nem létezik, mellyel nincs teendő. Mit érdemes tudni a medence karbantartásáról? Az alábbiakban minden fontos információt elárulunk a témával kapcsolatban.

A medence karbantartásával kapcsolatban vannak rendszeres teendők, melyeket pár naponta, illetve hetente kell elvégezni. Továbbá vannak időszakos karbantartási teendők, melyeket félévente, évente vagy akár több évente kell elvégezni.

Rendszeres karbantartási teendők

Ahogy már említettük, a rendszeres karbantartási teendőkre pár naponta, illetve hetente kell sort keríteni. Ide olyan feladatok tartoznak, mint a medencevíz szűrése és forgatása, a homokszűrő tisztán tartása, a medence porszívózása és a medence vizének kezelése. Annak érdekében, hogy tökéletesen tiszta legyen a víz, biológiai vízkezelésre és megfelelő vízforgató- és szűrőrendszerre van szükség.

A homokszűrőt feltétlenül ki kell tisztítani egy-két hetente, vagyis visszamosatást kell végezni. Ha a víz biológiai kezelése kézi, akkor erre hetente sort kell keríteni. Amennyiben automata a vízkezelő rendszer, akkor a szerek pótlására kell figyelmet fordítani, valamint évente legalább egyszer kalibrálni kell a rendszert. Továbbá a medence porszívózására is sort kell keríteni, hiszen el kell távolítani a leülepedett szennyeződéseket az aljáról. Mindemellett természetesen a medence vizének utántöltésére is figyelmet kell fordítani, hiszen a párolgás miatt folyamatosan csökken a víz mennyisége. Ha még most kerül sor medencevásárlásra, érdemes szétnézni a Zuhanykabin.hu-nál kapható medencék között.

Időszakos karbantartási teendők

Az időszakos karbantartási teendőkre félévente, évente vagy akár több évente kell sort keríteni. Ide tartozik a medence téliesítése, a tavaszi nyitása, a homokszűrőben történő homokcsere, a gépészet átnézése, és ha van, akkor az automata vízkezelő kalibrálása.

A nyári szezon végén a medencét be kell zárni, ha nincs úgy kialakítva, hogy télen is lehessen használni. Tavasszal pedig ki kell nyitni a medencét. Ezekre a lépésekre feltétlenül szükség van annak érdekében, hogy tiszta maradjon a víz. 

A karbantartási munkák elvégzése meghosszabbítja a medence élettartamát 

Az időszakos karbantartási teendők során pár évente szükség van a gépészet átnézésére, illetve a szűrőhomokot a homokszűrős rendszerben 3-4 évente cserélni kell. Ha a homokszűrőben szűrőüveg van, akkor azt pedig 10 évente cserélni kell. 

Továbbá az automata vízkezelő kalibrálására is sort kell keríteni félévente. Nem bonyolult feladat, csupán pár percet vesz igénybe. Ha a rendszeres és az időszakos karbantartási teendőkre mindig sor kerül, akkor hosszabb életű lesz a medence. Szóval feltétlenül érdemes időt fordítani az említett feladatokra.