Milyen előnyei vannak a hőszivattyúnak

(x) A hőszivattyús rendszerek kiépítése manapság már egyre könnyebb és igazán közkedvelt módszernek számít, ha otthonunk fűtéséről vagy éppen hűtéséről van szó. Természetesen a telepítést alapos tervezésnek kell megelőznie, mivel nagyon fontos az, hogy a berendezés a megfelelő helyre kerüljön.

Egy igazán gazdaságos megoldás

A hőszivattyú telepítésével gazdaságosan tudjuk otthonunk fűtését, hűtését és melegvíz-ellátását biztosítani, akár 40%-kal csökkentve az energiafogyasztást. Az üzemeltetési költségek is kevesebbek lesznek, és ami még fontos környezetbarát módon működnek. A telepítésük is elérhető bárki számára, köszönhetően az olyan cégeknek, mint a Zone Klíma, itt érdemes megtekinteni a hőszivattyú árakat is.

A gázkazánok hőszivattyús rendszerekre való cseréje nemcsak egyszerű, kényelmes és hosszú távon környezetbarát, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményezhet. A kazánok körülbelül 90%-os hatékonysággal működhetnek, a hőszivattyúk ezzel szemben akár 300%-os mutatót is el tudnak érni. Más szóval ez olyan, mintha 1 kW villamos energiából 3 kW hőt állítanánk elő.

Hogyan takarítanak meg pénzt a hőszivattyúk?

A hőszivattyúk 1 kW villamos energiából 3-4 kW hőteljesítményt képesek előállítani, így az egyre növekvő gázárak mellett hosszú távon nagyszerű alternatívát jelentenek. A GEO és H-tarifa előnyeit is kihasználhatjuk, amelyekkel a fűtési szezonban akár 50%-ot is spórolhatunk. Ezen kívül, ha napelemrendszerünk is van, teljesen zölden is működhet, mivel a megtermelt áramot használja fel.

Az áramfogyasztás természetesen némileg növekedni fog, de vannak módszerek a villanyszámla csökkentésére. Először is jó ötlet, ha nem változtatjuk folyamatosan a hőmérsékletet. Annak emelkedése vagy csökkenése ugyanis a hőszivattyú nagyobb villamosenergia-fogyasztását okozza.

Hőszivattyú használati lehetőségek

Ha hőszivattyúval rendelkezünk, akkor jogosultak lehetünk olcsóbb áramhasználatra. Több díjcsomag is kínál kedvezményeket, köztük a B GEO és a H-tarifa, ahol a B GEO az éves fűtési és melegvíz-számláknál, a H pedig akkor, ha csak fűtésre használjuk. Természetesen a pontos paraméterekről mindig érdemes egyeztetni a közműszolgáltatóval.

A légkondicionálóhoz hasonlóan a megfelelő karbantartás is kulcsfontosságú. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszeres ellenőrzés elhanyagolása a teljesítmény csökkenéséhez vezet, ami jelentősen megnövelheti az villanyszámlát. A legjobb, ha a fűtési szezon kezdete előtt ütemezzük be az ellenőrzéseket.

A karbantartásnak magában kell foglalnia a szűrők és az iszapleválasztók megvizsgálását a szennyeződések miatt, valamint a berendezéstől függően a vízkör szellőzésének és a keringető szivattyúk ellenőrzését. Természetesen, ha nem tudjuk hogyan kezdjünk bele, a legjobb megoldás az, ha szakember segítségét kérjük.