Mikor van szükség a lézernyomtató lecserélésére?

(X) Nem nyomtat a készüléked? Vízszintes csíkok vannak a kinyomtatott iratodon? Nem adagolja a papírt az eszközöd? Ezek mind bosszantó meghibásodások, de mielőtt szervizbe viszed, vagy lecseréled a készüléked, van néhány trükk, amivel megoldhatod a problémát.

A TonerPartners.hu weboldallal közösen összeszedtük ezeket a trükköket, amiket meg tudsz tenni, és lehet, hogy megúszod az alkatrészcsere költségét.

Ha nem indul a nyomtatás…

Ha elküldted a nyomtatóra az iratot, de csak vársz, vársz és nem történik semmi, érdemes először leellenőrizni, hogy volt-e a közelmúltban szoftverfrissítés. Ezeket a gyártók ingyenesen a felhasználók rendelkezésére bocsátják.

A másik gyakori probléma ilyenkor, hogy vagy a tűzfal, vagy a vírusirtó nem engedélyezi a nyomtatást. Ellenőrizd le ezt is, hogy ütközik-e bármilyen akadályba a nyomtatód és a számítógéped közötti kommunikáció.

A toner is lehet problémás

Foltosan készült el a dokumentumod? Az előbb cseréltél patront? Akkor lehet, hogy még nem is nagy a baj. A csere során kiszivárgott festékpor okozhat ilyen problémát, ugyanis a por átjut a hengeren, a beégető egység pedig rögzíti a papírra. Ilyenkor nyomtass még néhány oldalt, valószínűleg meg fog szűnni ez a jelenség.

Viszont ha azt tapasztalod, hogy a frissen kicsomagolt tonerből folyik a festék, akkor azt ne használd, mert hosszú távon más egységeit is károsítja a nyomtatódnak. Ilyenkor vidd vissza a használhatatlan festékkazettát, és legközelebb minőségi hp tonert vásárolj, akár a TonerPartners.hu weboldalról.

Ha pár oldal kinyomtatása után megoldódott a probléma, akkor elég olcsón megúsztad. Ha minőségi, utángyártott festékkazettát veszel, akkor nagyobb lesz a költséged pár papír felesleges kinyomtatásánál, de lényegesen olcsóbb, mintha eredeti tonert vásárolnál.

Vízszintes csíkok a nyomtatásban

Ez bizony nem jó jel. Ezt a hibát az optikai henger elkoszolódása vagy élettartamának a vége okozza.

Mivel az optikai hengert a lapokról rákerülő szennyeződések károsítják, ezért időnként érdemes megtisztítani. A henger könnyen eltávolítható a készülékből, de mindig tartsd be a gyártó utasításait, különben nem úszod meg az alkatrészcsere költségét.

Tisztítás:

  1. Vegyél fel kesztyűt, és vedd ki a hengert a nyomtatóból. 
  2. Alkoholban vagy más szerves oldószerben áztatott mikroszálas kendővel töröld át. Ne használj vizet! Hagyd megszáradni, és utána helyezd vissza. 

Amennyiben a tisztítás után is fennáll a vízszintes csík hibajelenség, sajnos az azt jelenti, hogy a félvezető tengely élettartama végéhez ért, és egy újat kell beszerezni. Az optikai henger pótlása több tízezer forintba is kerülhet.

Nem adagolja a papírt

Ugyanaz az eljárás, mint az optikai henger esetében. A nagyobb porszennyeződésre való hajlamosság miatt először alkoholba áztatott mikroszálas kendővel tisztítsd meg. Ha nem tudtál javítani a helyzeten, új adagolótálcát kell vásárolnod.

Ha a beégetőegység hibásodik meg

A beégetőegység a nyomtató lelke, ugyanis ez égeti a festéket a papírba. A festékkazetták cserélése közben megsérülhet, de a nem jó minőségű tonerhasználat is rövidíti az élettartamát. Ebben az esetben csak a teljes csere javasolt.