Miért érdemes LED világításban gondolkodni?

(x) Ma, amikor már lassan minden a környezet védelméről szól, s arról, hogy hogyan lehet energiatakarékosabbá tenni a körülöttünk lévő eszközök működését, még mindig kevés információ érhető el arról, hogy a LED is ezeket a célokat szolgálja.

Környezettudatos fényforrás modern megjelenésben

A Lightmyhouse.hu mennyezeti lámpái csodálatos, esztétikus megjelenéssel kápráztatnak el, dinamikus és izgalmas csillárokat kínálva nekünk. Mindezt természetesen a környezettudatosság jegyében.

Ezek a lámpák ugyanis rendkívül alacsony energiafogyasztás mellett működnek, amelynek köszönhetően a magasabb ár, amelyet be kell fektetnünk a kezdetekben, akár már egy év alatt visszajön abban az árban, hogy ennyivel kevesebbet kell költeni a villanyszámlánkra. De hogyan működnek ezek a világítások, és milyen előnyöket élvezhetünk, ha ezeket választjuk?

A LED lámpák működése

A kibocsátott fényerősség egyik leggyakrabban használt mérőszáma a lumen, így ennek értékével van lehetőségünk az egyes csillárok fényerejének összehasonlítására. Mivel a LED világítás esetében nem beszélhetünk UV vagy IR tartományban való sugárzásról, ezért amikor a hagyományos villanykörtékkel való összevetésre készülünk, nagyjából egy 1,3-1,5-ös szorzóval számolhatunk, tehát ennyivel nagyobb fényérzetet tudnak biztosítani a LED-es fényforrások. Minderre pedig úgy képesek, hogy működtetésükhöz jóval kevesebb energiát igényelnek.

A LED-es világítótestek esetében gyakran hangsúlyozott szempont a színek hőmérséklete is, azaz az, hogy hidegnek vagy melegnek, sárgás fénynek érzékeljük-e a lámpák által kibocsátott fényt.

Milyen előnyökkel járnak a LED-es csillárok?

A kifejezetten alacsony áramfogyasztást már kiemeltük, de emellett sokatmondó ezeknek a kiváló lámpáknak az élettartama is, ezért nemcsak rövid távon képesek számunkra takarékoskodni az energiával. Az izzók természetesen itt is igény szerint cserélhetők, amennyiben a konstrukció arra lehetőséget ad. 

Mivel az alapanyag itt nem az üveg, mint hagyományos esetben, ezért nem kell tartani attól, hogy eltörik. A környezetvédelmi szempontokat pedig nagyon jól kiegészíti, hogy egészségre káros anyagokat egyáltalán nem használnak fel a gyártása közben.

Mivel nem vibrál, ezért kifejezetten kellemes érzés a szemnek, kevésbé kell a szemek elfáradásával számolnunk. A már említett színhőmérsékletnek köszönhetően számos további előnyét is kiélvezhetjük.

A LED mennyezeti lámpák többségén ezek ugyanis nem állandó tulajdonságok, hanem kedvünkre változtathatjuk azokat, s ezáltal mindig más hangulatot csempészhetünk az otthonunkba. 

Amíg a sárgás fénnyel kellemesebb, tompább hangulatvilágítást állíthatunk be, mondjuk egy baráti beszélgetéshez vagy esti pihenéshez, addig a fehér fény optimális, ha dolgozni vagy éppen tanulni szeretnénk. 

Ráadásul a fény erején is módosíthatunk, így erősebb vagy tompább fényeket is kialakíthatunk. Mindezt akár kényelmesen, a kanapén ülve. Kell ennél több?