Miből készülnek a kerti asztalok?

(x) A kerti asztalok sokféle anyagból készülhetnek, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Melyek a legnépszerűbbek, és mik a legfontosabb jellemzőik?

Sokféle faanyag

A terasz- vagy erkélybútorok alapanyaga megfelelő fajtájú fa is lehet. A kerti asztalok készülhetnek például olyan erdei fenyőből, amelynek nedvességtartalma nem haladja meg a 8%-ot (különben megtámadhatják a kártevők). Egy másik jól bevált kültéri faanyag az akác, amelyet szinte elpusztíthatatlannak szokás tartani, és a penészgombákkal szemben is rendkívül ellenálló.  A kerti asztal nagyon fontos bútordarab – mind a kertben, mind a teraszon vagy akár az erkélyen. Az asztal a családi találkozók központjává válik a szabadban, érdekes beszélgetések tanúja, és az ízletes ételek társa. Akár egy nagyobb csoportos pihenés közben, akár amikor egyedül vagyunk, hogy élvezzünk egy érdekes könyvet vagy egy aromás kávét. A kerti asztalnak számos funkciója van, ezért fontos, hogy jól válasszon.

Divatos és sokoldalú: a rattan

A rattan alapanyaga egy dél-ázsiai kúszónövény, a rattan- vagy rotángpálma. Fáját többlépcsős folyamatban kezelik, hogy rugalmassá és hajlíthatóvá váljon. Kerti asztalok készítésére is kiválóan megfelel. Ezek a bútorok a kert, a terasz, vagy akár egy kisméretű erkély gyönyörű díszeivé válhatnak.

Persze a kerti asztalok nemcsak fából és rattanból készülhetnek. Népszerűek a műanyag és fém asztalok is, de a fém elemeknek természetesen megfelelő védőréteggel – például porfestéssel – kell rendelkezniük.

A kerti asztalok különböző méretekben, anyagokból és formákból készülnek. Az asztalok az össze- és széthajtásukban, illetve a stílusukban is változhatnak – de a választék óriási. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy mindenki számára van valami. Csak meg kell keresni. A kerti asztal olyan bútordarab, amely bármilyen területre és térbe illeszkedik – legyen szó akár egy kis kertről vagy egy teraszról. Az asztalok lehetnek csak egy étkezőbútor, vagy a társalgó kiegészítői – így szolgálhatnak dohányzóasztalként és vacsoraasztalként is. Ahány igény, annyi lehetőség. Cikkünkben szeretnénk megismertetni Önt mindazokkal a lehetőségekkel és szolgáltatásokkal, amelyeket a kerti asztalok jelenleg kínálnak. Amikor kerti asztalt keresünk, mindenekelőtt a méretére kell gondolnunk.

Ez attól függ, hogy mekkora az a tér, ahová be kell állítani. Az asztal mérete azonban állítható, és így megfelel az igényeinknek. Az asztal teteje kihajtható, és növelheti a felületét – ennek köszönhetően szabadtéri parti vagy váratlan vendégek látogatása esetén könnyedén helyet készíthetünk számukra. A kihúzható asztal vásárlásakor nemcsak azt érdemes megtudni, hogy milyen hosszúra lehet kihúzni az asztalt, hanem azt is, hogy hogyan működik a kihúzási mechanizmus. Ahhoz, hogy az asztal a lehető legkönnyebben kezelhető és élvezetesen használható legyen, a mechanizmusnak intuitívnak és gyorsan működőnek kell lennie.