Miben más a macskák nevelése, mint a kutyáké?

(x) Egy macska legalább annyi szeretetet tud adni, mint egy kutya, ugyanakkor fontos tudni, hogy a két állat személyisége nagymértékben eltér egymástól. Ebből kifolyólag pedig nem lehet ugyanúgy nevelni őket, mert nem lesz célravezető. 

Sokan azt gondolják, hogy a macskákkal nem érdemes foglalkozni, hiszen ők nagyon önálló, mondhatni maguknak való állatok. Tény, hogy kevésbé függnek az emberektől, mint mondjuk a kutyák, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs igényük a törődésre. 

Elő a macskajátékokkal!

Mivel a macskák nagyon szabadlelkű állatok, ezért első körben azzal érdemes próbálkoznod, hogy “megszelidíted” őket. Ehhez érdemes bevetned azokat a macskajátékokat és jutalomfalatokat, amiket például a Kedvence.hu kisállat webshopból tudsz beszerezni.

Tulajdonképpen az a cél, hogy időt töltsetek együtt és megszokja a közelségedet. A macskákat ugyanis nem lehet úgy megfogni és ölbe venni, mint ahogy a kutyákat. Ők ugyanis alapvetően kerülik az emberekkel való érintkezést. Ez csak akkor változik, ha hozzászoknak a jelenlétükhöz és tudják, hogy nem nyúlnak hozzájuk durván.

Tartsd tiszteletben a macska szabadságát!

Nagyon fontos, hogy megértsd, a macskák nem hallgatnak a vezényszavakra. Míg egy kutyát meg tudsz tanítani arra, hogy parancsszóra leüljön vagy pacsit adjon, addig egy macskánál teljesen felesleges ezzel próbálkoznod.

Emellett érdemes tiszteletben tartanod azt, hogy a macskádnak szüksége van arra, hogy azt csinálja, amihez épp kedve van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent rá kell hagynod.

Ha például a kanapét kaparófának akarja használni vagy elkezdi lerángatni a karmaival a függönyt, akkor szólj rá! A hangosabb, indulatosabb szavak hallatán ő is megérti, hogy épp valami olyasmit csinál, amit nem szabad. 

Ha viszont épp a délutáni sziesztáját tölti, akkor ne akarj játszani vele. Ugyanez fordítva is igaz, ha épp nagyon aktív, akkor ne akard rábírni arra, hogy nyugton maradjon. Ha elfogadod a szükségleteit, hidd el, mindketten boldogabbak lesztek!

Mire figyelj még a macska nevelése során?

A kutyákat azonnal le lehet venni a lábukról néhány ínycsiklandó falattal. Talán ez az egyetlen dolog, amiben hasonlítanak a macskákhoz, ugyanis ők is nagyon szeretik a hasukat. Velük ellentétben azonban az ebek gyorsan lemozogják a jutalomfalatok miatti plusz kalóriákat.

A lakásban tartott macskák azonban könnyen elhízhatnak, ha túl sok finomságot adunk nekik. Szóval bánj csínján velük! A játszáshoz, jutalmazáshoz is érdemes olyan eledeleket választani, amik magas minőségű tápanyagokat tartalmaznak. Emellett pedig vitaminok is találhatók bennük. 

Láthatod, hogy a macskák és a kutyák személyisége, viselkedése között bizony bőven akadnak különbségek. Közéjük tartozik például az, hogy a cicák nagyon önálló, szabadságszerető állatok, emiatt pedig kevésbé függnek tőlünk. Szerencsére azért vannak olyan trükkök, amiket ha bevetsz, akkor meg tudod szelidíteni a cirmost.