Melegvíz zöld energiával – szolár rendszerek

(x) Ahogy a hagyományos energiahordozók előteremtése világszerte egyre problematikusabb, nyilvánvaló, hogy érdemes magunknak előállítani az energiát.


A napkollektor rendszerek kifizetődő megoldást jelentenek például otthonunk használati melegvízzel való ellátására.


Mire jó a napkollektor és hogyan működik?

A kollektor, ahogy neve is utal rá, begyűjti a Nap energiáját. Ez egy kifogyhatatlan energia, amit gyakorlatilag ingyen kapunk, csak egy ötletes berendezés kell, hogy hasznosítani tudjuk.


A napkollektor gyorsan megtérülő, egyszerű felépítésének köszönhetően problémamentesen fenntartható szerkezet.


A sík napkollektor az abszorberen keresztül nyeli el a napsugárzást, és alakítja át azt hővé.

Az abszorberben lévő vékony csövekben keringő hőhordozó folyadék átáramlik az abszorberen, eközben felmelegszik, és elszállítja a hőt a szolár tárolóban lévő hőcserélőbe.


Lehetőleg közel helyezzük el a kollektorhoz a melegvíztárolót, ahonnan aztán ellátható az egész háztartás.


A napkollektor tehát a szolár rendszer ‘lelke’.


Kinek ajánlott a napkollektor, hova érdemes telepíteni?

Mindenkinek beválik ez a megoldás, aki rendelkezik saját tetővel, ahová lefektethetőek a napkollektorok. Egyszerűen kezelhető, tiszta és zöld energiát termel a rendszer, bátran igénybe lehet venni a lehetőséget.


A felszereléshez legmegfelelőbb pontot a tetőn, valamint az optimális dőlésszöget a ház tájolása és a Nap járása alapján tudjuk megtalálni. Logikus módon a tető déli oldalára szokták felszerelni.


Persze fontos, hogy ne árnyékolja le egy közelben álló fa, épület, hogy hatékonyan el tudja nyerni a kollektor a Nap energiáját.