Megoldás a biztonságos tárolásra: bútorzár

(x) Többféle okból lehet szükségünk bútorzár felszerelésére. Elsősorban a biztonság miatt teszünk zárat a meglévő bútorainkba. Lehet értékeink megőrzése a cél, vagy esetleg gyermekeink védelme érdekében használjuk ezeket a zárakat. 

Mire figyeljünk a bútorzár kiválasztásánál?

A hatalmas bútorzár választékból egy laikusnak nehéz kiválasztani a megfelelő méretű, formájú darabot. A számtalan zártípust forgalmazó zar-zarbetet.hu szakértői szerint elsősorban érdemes a bútorhoz esztétikailag illő modellt választani. Továbbá figyelnünk kell a bútor alapanyagára, hiszen nem mindegy, hogy fémre, üveglapra vagy fára, esetleg pozdorjalapra kell felszerelnünk a bútorzárat. 

A védelem foka is meghatározó lehet a bútorzár kiválasztásánál. A gyerekzárak, egyszerűbb levélszekrényhez paszoló zárak mellett kaphatóak három ponton záródó, biztonságosabb kivitelű darabok is. Egyes modellek olyan kialakítással rendelkeznek, hogy a kulcs csak a zár bezárása után húzható ki, ezzel elkerülhetjük, hogy véletlenül nyitva maradjon az ajtó.

Bútorzárak típusai

Három fő zártípust különböztethetünk meg. Az első a teljesen integrált bútorzár, mely szinte belesimul a felületbe, a második a félig beágyazott, míg a harmadik a bútorra szerelhető modell. Mindhárom típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. A kiálló zárak nem praktikusak például a gyerekszobába, hiszen ezek is okozhatnak sérüléseket a gyerkőcöknek.

A bútoráruházak kínálatában természetesen vásárolhatunk előre beszerelt zárral készült szekrényeket, asztalokat. Minden esetben, amikor ilyen bútort vásárolunk – vagy egyébként zárat veszünk – próbáljuk ki a zár működését! Néhányszor fordítsuk el a kulcsokat a zárban, ellenőrizzük, hogy gördülékenyen forog-e a zárszerkezet, és biztonságosan zárva tartja-e az ajtókat!

A beszerelés menete faajtók esetén

A zárómechanizmusok beszerelését nem javasoljuk némi hozzáértés nélkül. A bútorzár felrakásának négy lépése között akad, amely esetében érdemes kicsit konyítanunk az asztalos munkához, a szerelés első két fázisa igényli főként ezt a készséget. 

Illetve nem árt, ha rendelkezünk néhány speciális szerszámmal is a szereléshez. Ha abszolút antitalentum valaki a barkácsoláshoz, akkor érdemes inkább szakember segítségét kérni, vagy esetleg ismerőseink között érdeklődni, van-e valakinek affinitása a zárszereléshez.

Előfordulhat, hogy már a meglévő, zárható bútorunkban megy tönkre a zár, nem forog el a kulcs, esetleg beletörik a zárba, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen a meglévő helyére kell egy hasonló zárat rakni.

Amennyiben elő kell fúrni a zár helyét, akkor egyszerű matematikai művelet segítségével kell megállapítani a zárszerkezet optimális helyét. Miután kialakítottuk a furatot, a zármechanizmus és a nyomólemez felhelyezése az utolsó két lépés. A minőség és megbízhatóság a bútorzárak esetében sem elhanyagolható szempont, ezért érdemes egy tartósabb darabot választani.