Küzdelem a megnövekedett stressz szinttel? Érdemes ezeket is kipróbálnia!

Míg 2020 tavaszán egyesek a munkájukat és megélhetésüket is elvesztették egyik napról a másikra, mások ennél szerencsésebbek lettek, de a jövőre vonatkozó bizonytalanság közel mindannyiunkban megnövekedett. Egyeseknél ez a legalapvetőbb, egzisztenciális kérdésekre vonatkozik (miből fogom fizetni a lakbért?, mit fogok enni?, stb.), míg másoknál az nem egyértelmű, hogy mikor fognak tudni legközelebb találkozni a családtagjaikkal és barátaikkal, és fognak tudni nyaralni menni és hova.

Bár az utóbbi kérdések nem tűnnek olyan komolynak, mint az alapvető igények kielégítése, az ezekkel járó stresszt sem szabad elhanyagolni.

Relaxáció

A szó jelentése magyarul pihenés, ellazulás. Ez azonban nemcsak azt jelentheti, hogy belesüppedünk a bőrfotelbe: sokaknak ez nem is igazi pihenés. Valójában bármi segítségünkre lehet a mindennapokban a stressz legyőzésében, kezelésében, amely kiszakít minket (az egyébként gyakran nagyon megfeszített) tempóból. Ilyen lehet a home office áthelyezése az erkélyre vagy a kertbe, egy kellemes séta, egy film megnézése, de akár egy masszázs, fürdő, szauna, esti tea vagy egy jó beszélgetés is. Mivel a saját stresszünkről van szó, amelyet szintén elég egyedi, hogy pontosan mi okoz, fontos, hogy a relaxáció is ránk legyen szabva.

Kannabisz olaj

A cannabis olaj nevet meghallva könnyen lehet, hogy a marihuána és a THC jut eszünkbe elsőre, pedig ebben semmi illegális nincs. A Magyarországon (és egész Európában) is kapható áru teljesen legális. Ez pedig azért van így, mert a THC-vel ellentétben ez nem pszichotróp. A cannabis sativa növényből kinyert összetevő a CBD, ez stresszoldásra, szorongás- és gyulladáscsökkentésre és fájdalomcsillapításra is felhasználható. Az olaj formája mellett kapható kapszula formájában is. Az olaj hatása a fogyasztás után 45-60 perccel kezd hatni, majd több órán át érezhető a hatása. A CBD kapszulák ezzel szemben később kezdenek hatni, azonban hosszabban (6-8 órán át) is érezhető a hatásuk.

Napi testmozgás

Könnyű az mondani! – mondhatjuk egy olyan év után, amikor a lehetőségeink le voltak és vannak korlátozva. De bármilyen is legyen a helyzetünk, érdemes belegondolni, hogy milyen veszélyei vannak (többek között mentális egészségünkre nézve) annak, hogy nem mozdulunk ki otthonról.

De menjünk még egy lépéssel tovább: ha valamilyen oknál fogva nem tudunk kimozdulni a lakásunkból vagy házunkból: még mindig mozoghatunk bent is akár egy eszköz (pl. szobabicikli) segítségével, akár gyakorlatozhatunk saját testsúllyal is. Sőt, bár elsőre furcsának hangzik, még a fel‑alá járkálás is segít.

Figyeljünk a légzésünkre!

Komolyabb stresszhelyzetekben a lélegzetvétel meggyorsul, kapkodóvá válik, Hogy ezt kezelni tudjuk, jól jöhet az intenzív mozgás során elsajátított légzéstechnika alkalmazása. Ez nemcsak mentális, de fizikai egészségünk szempontjából is fontos, mert ezzel elkerülhető több olyan következmény, amely a stresszes életvitelt vezetőkre különösen jellemző.

Ilyen többek között a feszült helyzetekben jelentkező magas vérnyomás, amely krónikussá is válhat, és így ér- és szívrendszeri problémákhoz is vezethet a későbbiekben.