Kutyák a kertben: ezekre figyeljünk oda, ha a kinti kutyatartás mellett döntünk!

(x) Jobb bent, mint kint? Kutyás körökben örökös vitatéma az, hogy beengedjük-e a lakásba szőrös barátainkat. Akinek van már kutyavásárlással vagy örökbefogadással kapcsolatos élménye vagy csak látta már bármelyik állatvédő-, vagy fajtamentő szervezet gazdikereső hirdetését, az biztosan találkozott a következő kitételek valamelyikével: ,,csak benti tartásra”, ,,kinti-benti tartásra”. Ezzel szemben olyan kérést manapság ritkán lehet látni, ami az állat csak kinti tartására vonatkozna. De miért félnek ennyire a “nagy kutyások” ettől? Dönthetünk bűntudat nélkül úgy, hogy nem engedjük be a házba négylábú társainkat? – Hát persze, de mint mindent ezt is lehet jól és rosszul is csinálni.

(Fotó: canva.com)

Kutyának ember, embernek kutya

Nagyon fontos részlet, amire a szakemberek előszeretettel hívják fel a figyelmet, hogy a kutya bizony nem ember, így a túlgondoskodás, a gügyögés és a “szeretetből” való túletetés valójában nem a kutya érdekeit szolgálják. Létezik azonban egy másik véglet is: a kutya elhanyagolása. Ebben az esetben sem rögtön a láncon tartott, éheztetett állatokra kell gondolni – hiszen ez már az állatkínzás kategóriáját is kimeríti -, sokkal inkább a kutya szellemi és fizikai igényeit ki nem elégítő tartást jelenti. Sajnálatosan gyakori tévhit, hogy ha kint hagyjuk az ebet az udvaron egész napra, majd jól elfárasztja és elfoglalja magát. Ezeknek a rendkívül fejlett intelligenciájú állatoknak nagy szükségük van az emberrel és a fajtársaikkal való kontaktusra, így ha amellett döntünk, hogy az udvaron tartjuk az ebet, akkor is gondoskodnunk kell arról, hogy igényei napi szinten kielégüljenek. A séta, a közös játék és az alapengedelmesség gyakorlása nem csak a lakásban tartott kutyák privilégiuma!

Télen-nyáron a szabad ég alatt

Mivel a kertben tartott házikedvenceknek minden évszak viszontagságaival meg kell birkózniuk, fontos szem előtt tartanunk, hogy mi, emberek milyen eszközökkel tehetjük számukra elviselhetőbbé a nyári kánikulát, a csapadékos időjárást vagy a téli fagyokat, ezért jó ötlet beszerezni egy-két hasznos kiegészítőt kedvenc webáruházunkból. A legfontosabb, hogy gondoskodjunk megfelelő búvóhelyről, ami lehet egy oldalról is fedett (a legjobb esetben fűthető) kennel vagy egy kutyaház. A kutyaház vásárlásakor nem érdemes spórolni, hiszen a tartósabb anyagokból készült, szigetelt darabok sokkal hatékonyabban védenek mind a csípős fagyok, mind a perzselő napsugarak ellen.

A tökéletes kuckó kialakítása mellett érdemes szökés biztossá alakítani a kerítést, vagy akár leválaszthatunk egy területet kifutónak, ahol kutyánk a legnagyobb biztonságban töltheti a napot. Ebben az esetben is fontos, hogy gondoskodjunk fedett részről és friss vízről is.