Kötelező az elhízás, ha leteszed a cigit?

(x) Rengeteg dohányzó ember tapasztalta meg, hogy ha leteszi a cigarettát, akkor rövid időn belül csak úgy felszaladnak a kilók. De vajon ez miért alakult így? Mi lehet az oka és vajon lehet-e tenni ellene, ha szeretnénk egészségesebben élni, de a súlyunkat is szeretnénk megőrizni? Lássuk, hogy mi a magyarázat!

Tényleg összefügg a kettő?

Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy ennyit számít a dohányzás az ideális testsúly fenntartása érdekében, de nem mehetünk el szó nélkül az esetleges összefüggések mellett. Sokakat visszarettent a dohányzás elhagyásától az, hogy azt látják a környezetükben, hogy aki megszabadult a nikotintól, arra igen gyorsan felszaladtak a kilók. Szerencsére van megoldás arra az esetre, ha tényleg szeretnél egészségesebben élni, de az alakodat is szeretnéd megőrizni.

Nagyon jó megoldást nyújtanak a különböző nikotinmentes hevítőrudak, melyek segítenek megszabadulni a cigi káros hatásaitól, miközben maga a mozdulat, a szertartás megmarad. 

Szakértők szerint a dohányzás következtében felszabaduló nikotin inspirálóan hat a szervezet energiaháztartására, és emellett csökkenti az éhségérzetet, és még a stresszt is jobban viseljük vele. Annyiban mindenképp köze van egymáshoz a kettőnek, hogy a nikotin elhagyásával az emésztés lelassul és az éhségérzet megnő, ami értelemszerűen hízáshoz vezet. Emellett a stressz kezelésére is ki kell találni egy hatékony módszert, amire például nagyon jó megoldás a sport, a mozgás.

Ha minden szál cigi helyett valamilyen nassolnivalóval állunk elő, akkor természetes, hogy az mind lerakódik, ezért érdemes inkább az egészségesebb nasik körül keresgélni. 

Mit tehetünk ellene?

Dohányzás és a kényszeres evés egyik fő okozója – Freud szerint – az orális fixáció. Emiatt kényszert érzünk arra, hogy folyamatosan együnk, vagy valamit a szánkhoz emeljünk, de tévedés ne essék, nem lehet mindig ez az oka a kényszeres evésnek. Éppen ezért, ha kényszert érzünk arra, hogy valamit nassoljunk, akkor mindenképp a zöldségekre, gyümölcsökre vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült falatokra koncentráljunk. Sőt hasonlóan egészséges alternatíva lehet a különféle olajos magvak fogyasztása, bár ezeknél figyelni kell arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára, azaz ne fogyasszuk korlátlanul, mert az sem igazán egészséges. 

Persze könnyen lehet, hogy maga a mozdulatsor is hiányzik, így inkább egy egészségesebb alternatívát keresel a dohányzásra. Erre jelen esetben tökéletes megoldást nyújtanak a különböző, teaalapú nikotinmentes hevítőrúdak, melyeket könnyen beszerezhetsz a Finom Füst weboldalán. Ízesített, nikotinsós vagy épp mentes hevítőrudak várnak rád, hogy kiválaszd és megtaláld a kedvencedet!

Nem ismered még a heat-not-burn technológiát? Ne habozz, nézz körül náluk, és tudj meg mindent, ami fontos!