Költöztetés: ne hagyja az utolsó pillanatra a megbízást!

(X) Egy költöztetés során a legrosszabb, ami történhet, hogy hiénák kezei közé kerül. Ekkor akár jelentős anyagi kár is érheti, mert ők csak azt várják, hogy kinyissa a pénztárcáját. Ha megteszi nekik azt a szívességet, hogy megbízik bennük, vissza fognak élni vele.

De mégis hogyan lehet elkerülni az ilyen megbízhatatlan szereplőit a költöztetői piacnak? Vannak bizonyos szabályok, melyekre figyelnie kell, melyeket be kell tartania. Ha ezeket szem előtt tartja, akkor el tudja kerülni a legrosszabbat, és nem fogják megkárosítani. Nézzük is, mik ezek, amikre mindenképp ügyelnie kell.

A költöztetés megszervezését ne hagyja az utolsó pillanatra!

Amint megtudja, hogy szüksége lesz segítségre a költözésnél, azonnal kezdjen el megbízható partner után kutatni. Ha ezt nem teszi meg, mert úgy van vele, hogy ráér, akkor nagy gondba kerülhet. Egyrészt a legjobb cégek be vannak már előre táblázva, náluk biztos nem lesz kapacitás, ha túl későn szól nekik. Vagy egyenesen elküldik, vagy esetleg olyan felárat számolnak fel, amivel már Önnek sem biztos, hogy meg fogja érni.

Nagyon fontos, hogy elkerülje azt, hogy már mindegy legyen Önnek, csak valaki segítsen. Ez az a pont, amire a piaci hiénák várnak. Ekkor ugyanis már annyira elkeseredett és annyira sürgős az egész, hogy bármibe belemegy. Ilyenkor még azt is el szokták hinni, ha csak annyit mond a brigádvezető, hogy “megoldjuk okosba”. Na ez lesz élete legdrágább szállítása, ha hagyja idáig elfajulni a dolgokat. Ne tegye! Mindig rendelje meg a szolgáltatást időben, a lehető leghamarabb.

Nézze meg, kivel áll szóba!

Nem mindegy, hogy kivel próbál megállapodni a szállításról. Ha olyat választ, akit nem tud leinformálni, akkor lehet, hogy épp egy hiénába fut bele. Több dologra is érdemes odafigyelnie a kiválasztásnál. Először is legyenek fent a honlapjukon a cégadatok, azaz legyenek leinformálhatóak. Kezdetnek már ez is elég, de azért érdemes még mást is megnézni. 

Telefonos és e-mail elérhetőségük van-e? Ha van, akkor felveszik-e a telefont, vagy visszahívják-e? Ha megvan minden, akkor érdemes telefonon megkeresni őket, és megbeszélni velük az igényeinket. Itt hamar ki fog bukni, hogy olyan ül-e a vonal másik végén, aki segíteni akar vagy sem. Ha lekezelő, nem közöl információkat, nem segíteni akar, hanem inkább lerázná Önt, akkor el is dőlt, mást kell keresni.

Kérje írásban az ajánlatot!

Az egyik legfontosabb szűrő, hogy hajlandó-e a leendő partner írásban is kommunikálni? Legalább a megbízási díjról mindenképp küldjenek e-mailt, hogy legyen nyoma. Ha kéri, hogy küldjék el a megbeszélt árajánlatot, de mégsem tesznek eleget a kérésének, akkor nem ők a megfelelő cég a költöztetés elvégzéséhez.

Belföldön nincs előrefizetés!

Van még egy dolog, amivel előszeretettel játszanak azok, akik szeretnék átverni. Ez pedig az előleg kérdése. Ez egy ismert fogalom a fuvarozás, költöztetés területén, de belföldön például nem szoktak kérni.