Kétszer- és háromszorhímes tojások a kanizsai múzeum néprajzi gyűjteményből

Vésén, Inkén, Csurgón, Letenyén és a környező településeken készültek a „kétszerhímes” és a „háromszorhímes” tojások. Festésük két-, illetve három fázisban történt, a végeredmény ezért két- vagy háromféle színű lett.

Először a tojás kerületén és közepén viasszal mintákat rajzoltak, majd zölddel színezték a leveleket. A zöld tintával megfestett motívumokat viasszal „lefedték”. A hím így zöld maradt alatta. Miután a minta zölden maradó részeit viasszal takarták, meleg piros festékbe mártották. A pirosra festett tojásnak azt a részét, amit pirosan kívántak hagyni száradás után forró viasszal lefedték.

A harmadik fázisban a tojást feketére festették. Ehhez felhasználták a kovácsműhely üllője alatt összesöpört vasszemetet. Festéklét készítettek belőle és ezzel főzték készre a tojást. Végül a fekete léből kivették, langyosra hűtötték, és puha ronggyal letörölték: a viasz lejött róla és szépen mutatott a fekete alapon a piros, zöld minta. (A jól sikerült kétszerhímzett tojást meghagyták szép pirosra – írta Facebook oldalán Nagyszombaton a nagykanizsai Thúry György Múzeum. Képek: kétszerhímzett pirostojás és háromszorhímzett tojások (Fotók: Hohl Zoltán). Bővebben a múzeum honlapján olvashatnak a fekete tojásokról: https://www.tgym.hu/…/a-honap-mutargya/241-2021/aprilis