Képezd magad adattudóssá, avagy a data science világa

(x) Az adattudomány, vagy más néven data science az egyik legígéretesebb és legkeresettebb karrierlehetőséget kínálja napjainkban a programozási alapképzettséggel rendelkező szakemberek számára.

Az adattudósok feladata az adatok gyűjtésén, elemzésén, feldolgozásán túl trendek, hasznos információk, előrejelzések megfogalmazása a jövőre vonatkozóan. Az információ minden vállalkozás számára létfontosságú, ezért az adatmennyiségek rendszerezésével és elemzésével foglalkozó data scientist-ek minden iparágban keresett szakemberek. 

A DevAkadémia online data science képzésén megismerkedhetsz az adatelemzés, adatgyűjtés alapjaival, projektmenedzsment tudást kapsz, amelyet az üzleti és pénzügyi világban is hasznosíthatsz. 

Mi az a data science?

Az adattudomány hasznosítható meglátások kinyerése nyers adatokból. Mivel egyre nagyobb mennyiségű adat válik hozzáférhetővé, már nem csak a nagy technológiai vállalatoknak van szükségük adattudósokra, hanem a különféle iparágakban tevékenykedő kis- és nagyvállalkozások számára is egyre inkább létfontosságú, hogy a keletkező rengeteg adatot a hasznukra fordítsák. 

A data science az adatok rendszerezése alapján nem csak trendeket, hanem összefüggéseket is vizsgál, amelyekből a vállalat számára hasznos cselekvési tervek készíthetők, illetve további elemzések révén felhasználható információk nyerhetők ki. Minél több és részletesebb adat áll rendelkezésre, annál összetettebb és hasznosabb elemzéseket lehet készíteni. Ehhez átfogó ismeretekre van szükség egyrészt az iparágat illetően, másrészt statisztikai, kódolási tudás, üzleti gondolkodás szükséges. Az egyéb, speciális készségek teszik még keresettebbé az adatszakembereket. 

Milyen készségek szükségesek, hogy adattudóssá válj?

Amennyiben data scientist szeretnél lenni, szükséges, hogy alapvetően remek programozó legyél, de a kommunikáció területén is kimagaslónak kell lenned, el kell tudnod adni magad, ehhez kreativitás, vizuális készségek szükségesek. A lényeglátás egy adattudós alapvető képessége. 

Amint látod, komplex készségekre lesz szükséged, ha ebben a szakmában szeretnél tevékenykedni. A magabiztos angol nyelvtudás elengedhetetlen. 

Mi lesz a feladatod adattudósként?

A data scientist 

  • mintákat, trendeket keres adathalmazokban,
  • algoritmusokat és adatmodelleket alkot előrejelzésekhez,
  • gépi tanulási technikák használatával javítja az adatok és termékkínálat minőségét,
  • ajánlásokat fogalmaz meg csapattagok és vezetők számára.

Mindez naprakész tudást igényel az innovációkat, adattudományt illetően.

Az adattudós saját kérdéseket, teóriákat fogalmaz meg az adatokkal kapcsolatban, új módszereket tár fel a trendekkel, mintákkal kapcsolatban, így jóval felelősségteljesebb munkát végez, mint egy adatelemző.

Ha nem áll távol tőled az adattudomány világa, és érdeklődsz a deep learning, a gépi tanulás, az AI iránt, és a data science területén szeretnél elhelyezkedni, az adattudós képzést neked találták ki.