Ismerjük meg a ránctalanítás tudományos hátterét!

Bár a ráncosodás a bőr öregedésének természetes folyamata, a legtöbben mégis igyekeznek küzdeni ellene. Érthető, hisz ki ne szeretné a lehető legtovább megőrizni a fiatalság védjegyeként ismert feszes, sima bőrt?

Ránctalanító krémek már régóta léteznek, ám nem egyszerű megtalálni közülük azokat, amelyek nem csak ígérik, hanem valóban teljesítik is az elvárt végeredményt, és halványítják az apró barázdákat. Szerencsére a tudósok ma már ismernek olyan hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan képesek lelassítani a bőr öregedését. 

A sejtek izgalmas világa

A tudósokat mindig is érdekelte az emberi szervezet működése, melyet mindmáig sem sikerült teljesen megismerniük. A bőrrel kapcsolatban is számos kutatást végeznek, és 1999-ben a Reimsi Orvosi Egyetem egyik kutatócsapata érdekes felfedezésre jutott, miközben azt vizsgálták, hogy a bőr hogy képes gyógyulni és regenerálódni egy sérülés után. 

Általánosan ismert tény, hogy az emberi szervezetnek léteznek úgynevezett jelzőrendszerei, amik lehetnek például hormonok, citokinek és növekedési faktorok is. Ezek arra szolgálnak, hogy általuk a testünk sejtjei “üzenni” tudnak egymásnak, amiket a többi sejt érzékel. 

A kutatás során a tudósok viszont arra is rájöttek, hogy az élő sejtek között elhelyezkedő sejtközi állományok (azaz mátrixok) is képesek erre az üzenetküldésre, méghozzá peptidek formájában. Ezeket az apró molekulákat “matrikine” névre keresztelték. 

A bőrben tehát szintén találhatóak sejtek és sejtközi állományok, ez utóbbinak pedig egyik fontos alkotóeleme a kollagén. A kollagénről már tudjuk, hogy nagymértékben felelős a bőr öregedéséért, hiszen feszesen és rugalmasan tartja a bőrt. Azonban a mennyisége az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, ez pedig a ráncok megjelenésével jár. 

Amikor a bőr megsérül, a kollagénben található peptidek (azaz matrikine-ek) üzennek a bőr fibroblaszt sejtjeinek, amik erre elkezdik újratermelni a megsemmisült kollagént. A tudósokat a felfedezés után az foglalkoztatta, hogy vajon sérülés nélkül hogyan lehetne előidézni ezt a folyamatot?

A megoldás: Matrixyl

A spanyol Sederma céget is igencsak lázba hozta a kutatás eredménye, ezért ők is kísérletezésbe fogtak. Ennek eredményeképp elsőként sikerült izolálniuk és kifejleszteniük egy olyan matrikine-t amivel serkenteni lehet a fibroblaszt sejtek kollagéntermelő tevékenységét. 

A hatóanyag neve Matrixyl lett, és azóta számos ránctalanító készítményben, például a Helia-D Professional Tens’Up termékcsalád tagjaiban, és az új, Cell Concept 65+ bőrfiatalító arckrémekben is megtalálható.

A Matrixyl bár mindössze 5 aminosavból áll, ennek ellenére nem csak a kollagén, hanem az elasztin és a glükózaminoglikánok termelődését is képes serkenteni. A kutatások azonban nem álltak le, ezért 2015-ben ugyancsak a Sederma cégnek sikerült előállnia a Matrixyl 3000-rel, amely a fent említetteken felül immár gyulladásgátló hatással is bír.