Így zajlik a nagy méretű csomagok szállítása

(X) Ha valami apróságot kell elszállítani, azzal nincs problémája senkinek, Magyarországon több ismert futárcég is működik. Ha viszont valami nagyobbat vagy súlyosabbat, akkor bizony mindenki elgondolkodik, hogy egyáltalán melyik céghez érdemes fordulnia.

Minden cégnél megvan adva, hogy mi a maximális súly- és mérethatár, ameddig még elszállítják a csomagot. Ebben a cikkben ezeket gyűjtöttük össze a Csomagnet.hu segítségével.

Mérethatárok az egyes cégeknél

Minden futárcégnél van mérethatár, csupán az eljárás lehet más, van, ahol fel sem veszik a küldeményt, máshol extra szállítási költséggel elszállítják. A DPD-nél övmérettel dolgoznak, ez nem lehet több mint 3 méter, a legnagyobb oldal hosszúsága pedig 1,75 méter.

A GLS-nél a legnagyobb méretbesorolás az XL, a legnagyobb méret, amit még elszállítanak, az 80 cm széles, 60 cm magas és 200 cm hosszú. Ők körmérettel dolgoznak, ami a szélesség és magasság kétszerese, hozzáadva a hosszúság. Ez nem lehet nagyobb 300 cm-nél. A maximális súlyhatár 37,5 kg.

A TNT esetében a maximális méret 240 cm hosszú, 120 cm széles és 180 cm mély lehet, a maximális súly 70 kg. Esetükben figyelni kell, hogy a 9, 10 és 12 órási expressz szolgáltatásoknál kisebb a maximum csomagméret a szolgáltatás jellegéből adódóan.

A Magyar Postánál Postacsomagnál és Üzleti Csomagnál is a maximális összméret 3 méter lehet, a leghosszabb oldal ebből 2,4 méter. Postacsomag esetében a maximális súly 20 kg, míg Üzleti Csomag esetében 40 kg.

A Pick Pack Pontnál a küldemény maximális súlya 20 kg lehet. A doboz hosszúsága, szélessége és mélysége összeadva nem haladhatja meg a 3 métert, és egyik oldala sem lehet 2 méternél hosszabb.

Túlméretes csomag szállítása

Van megoldás arra az esetre is, hogy ha egyik szolgáltatónál sem férünk be a maximumba. Ilyen esetek lehetnek, ha kisebb bútorokat vagy háztartási gépeket kell szállítanunk. Vannak kifejezetten olyan szállító cégek, amelyek túlméretes csomagokra specializálódtak. Ilyen a HDT is, melynek szolgáltatását akár a Csomagnet.hu-n is megrendelhetitek. A HDT-vel akár 100 kg feletti csomagokat is háztól házig küldhetünk. Az egy darabból álló küldemény leghosszabb oldala maximum 250 cm lehet és a második leghosszabb maximum 200 cm. Súlyhatárral itt is számolni kell, ami 80 kg, de ha ezt túllépjük, egyszerűen még egyszer ki kell fizetni a szállítási díjat.

Online futárrendelés

Ma már számos oldalon lehet online intézni a regisztrációt, ilyen a Csomagnet.hu is. Egyszerűen csak beírjuk a csomag adatait, és annak megfelelően kapunk ajánlatot. Ezzel már a túl nagy csomagok esetében bizonyos cégeket ki is zár a rendszer. Ha megtaláltuk az ideális szolgáltatót, könnyen meg tudjuk adni a szükséges adatokat, így különösebb adminisztrációval nem kell bajlódni.

Ahogy látszik, elég nagy a szórás a futárcégek esetében a maximális súly- és mérethatár esetében, de arra is van megoldás, ha túl nagy lenne a küldemény.