Horgászbotok és egyebek

A horgászbotok kiválasztása mindig a céltól függ, azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy ez a horgász meghosszabbított keze, így mindenképpen segítenie kell a gazdáját, nem pedig hátráltatnia. Manapság a kínálat elképzelhetetlenül széles skálán mozog, így most igyekszem némi segítséget nyújtani.

Válasszunk okosan!

A botoknak speciális igényeknek kell megfelelniük, így egy általános botról beszélni, amely jó minden típusú horgászathoz, nem lehet.

Anyagukat korábban kőris vagy mogyoróvessző adta, később a bambuszszál, végül a napjainkban használatos szénszál és karbon. A szénszálas botok merevek, erősek, ugyanakkor rendkívül könnyűek, így a horgászat igazi élmény és sport lett. Hátránya, hogy vezetik az elektromosságot, így azt vihar, villámlás idején nem lehet használni, emellett pedig a merőleges behatásokat rosszul viselik és könnyen eltörhetnek. 

Vannak egyrészes botok, amelyek pillekönnyűek, apróhalakhoz ideálisak. A másik kategóriába az összedugható botok tartoznak, amelyek több részből állnak, és minden módszerhez találunk megfelelőt közöttük. Leggyakrabban 2-3, de vannak 8-10 részes botok is, ezek a közbeiktatható fémpersellyel toldhatók egymásba.

Az utolsó kategória a teleszkóprendszerű botok csoportja, amelynek tagjai egymásba csúsztathatók, illetve széthúzhatók. Szintén minden horgászmódszerhez kapható külön teleszkópos bot, ezek sporthorgászathoz is remekül használhatók, és a technológia fejlődésével már kompromisszumot sem kell kötnünk.

A cél lebegjen a szemünk előtt!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy előbb döntsünk a horgászmódszerek közül, és csak azután kezdjük el kiválasztani az ehhez és az igényeinkhez leginkább passzoló botot. A botok akcióját egy olyan lehajló görbe segítségével lehet a legszemléletesebben bemutatni, amelyet a bot maximális terhelésekor (pl. a csali bedobásának pillanatában vagy egy termetes hal fárasztása közben) mutat. 

Ez alapján ismerünk:

  • merev akcióértékű botot, amely a terheléskor mereven viselkedik, gyors, apró súlyok távoli, pontos dobására alkalmas, kapáskor gyorsan reagál, segítségével akár nagytestű halakat is kifoghatunk.
  • középmerev botokat, melyek szintén gyorsak, azonban kevésbé pontosak, nehéz pergetésnél és fenekező horgászatnál kitűnő választás. 
  • középlágy botot, mely nagy súlyok (például tömött etetőkosarak esetén) jól használható, alkalmas távoli, pontos bedobásra és nagy erő átvitelére képes.
  • lágy botokat, melyek lassúak, használatuk jártasságot igényel, megfelelő technikával a halak erejét is le tudják győzni.

A botnyél kialakítása is utal a bot minőségére, ennek kényelmesnek kell lennie, és érdemes kiemelni, hogy a bandázsolt nyelek nem kifejezetten praktikusak. A parafa és az EVA gumi azonban kényelmes fogást biztosít.

A Fishinda oldalán a botokat szettben is meg tudod vásárolni, ilyen például a CARP HUNTER ALFA FEEDER szett, amelyben a bot mellett többek között orsót, feeder szettet, zsinórt, etetőkosarat, világító patronokat, haltartót, valamint horog- és forgószettet is találhatsz.