Hogyan válaszd ki a tökéletes búvárlámpát?

(x) A rendszeresen búvárkodók tudják csak igazán, mekkora jelentősége van egy jó búvárlámpának, hogy ne csak egy unalmas kékes-szürkés, hanem egy varázslatosan színes világot láss a tengerben, amiért érdemes lemerülni.

Még nappali fényviszonyok között is jól jöhet egy búvárlámpa, de éjszaka, barlangban, üregben, roncsmerülésnél egyenesen kötelező nemcsak a biztonság, hanem a látvány miatt is. A lámpa a búvárok kötelező kelléke, akárcsak a maszk, a reduktor vagy az uszony. Hogy melyek a legfontosabb elvárások a búvárlámpával szemben, és mi alapján válassz? Összeszedtük a lényeget.

Kicsi a bors, de erős

Laikusként mondhatod, hogy minden elemlámpa ugyanazt tudja, vagyis viszonylag kis méretű és világít, és csak jó marketingfogás különféle lámpaként eladni a fényforrásokat, de a kép ennél árnyaltabb. A 18650-Akku.hu óriási elemlámpa kínálatában számtalan felhasználásra, nemcsak általános otthoni használatra, de búvárkodáshoz, horgászathoz és vadászathoz, illetve különböző tevékenységekhez is találsz tartós és strapabíró modelleket.

Mielőtt búvárlámpát választanál, érdemes átgondolni, melyek a leglényegesebb kritériumok, amelyek nem kizárólag a lámpahasználatot érintik, hanem a nagy kalandot, amire vállalkozol a merülés során. A merülés környezete, célja is nagyban meghatározza, milyen lámpát válassz. Másra van szükség ugyanis esti, éjszakai fényben, korlátozott látási viszonyok között, illetve másra, ha merülés közben fotóznál, videóznál is.

Hogyan válassz megfelelő búvárlámpát?

Nem egyetlen tulajdonság tesz megfelelővé egy búvárlámpát, ezért fontos, hogy tisztában legyél a legjellemzőbbekkel.

  • Fényerő: Amatőr búvárként nem feltétlen lesz szükséged nagyon erős lámpára, azonban ha fotóznál, videóznál is, akkor mindenképp nagy teljesítményű fog kelleni, és vészhelyzet esetén is jól jöhet a fényerő. A fogyasztás szempontjából szerencsés, ha több fokozatban állítható, nemcsak be- és kikapcsolható. 
  • Tölthetőség: A tölthető elemlámpák környezetbarát megoldásnak számítanak, ugyanakkor a töltés időigényes feladat, ami egy merülés előtt nem biztos, hogy belefér. Ezért jobb megoldás lehet egy hagyományos elemes lámpa újratölthető elemekkel. Persze ennek a veszélye a csere miatti szivárgás, ezért olyan töltési megoldás a legtökéletesebb, ahol nincs szükség a lámpa kinyitására.
  • Méret: A méret a szállíthatóság, könnyű kézben tarthatóság miatt igen fontos követelmény a búvárlámpákkal szemben. Az optimális búvárlámpa kicsi, nagy a fényereje, kicsi a fogyasztása, így hosszú ideig bírja.
  • Ütésállóság: A sérülések ellen jól jöhet egy masszív, tartós váz, minőségi alapanyagok használata, de mellette a könnyű súly és a kis méret is.
  • Egyéb funkciók: Praktikus lehet, ha egy búvárlámpa többfunkciós, hiszen például a piros fény jól jöhet a fotózáshoz, az UV fény az éjszakai merülések során. 
  • Garancia, terméktámogatás

Akárhogy is döntesz, egy praktikus, jó minőségű búvárlámpa nemcsak a víz alatt, hanem a mindennapokban is jó szolgálatot tehet hosszú éveken keresztül.