Hogyan válassza ki a megfelelő védőruházatot?

(x) A megfelelő védőruházat kiválasztása a védelem érdekében mindig az adott munkakörre kell történjen a kockázatok körültekintő felmérését követően. Így biztosítható ugyanis a munkavállalók biztonsága a balesetek, sérülések megelőzése érdekében.

A munkakörnyezet kockázatértékelése a legjobb és egyetlen járható útja annak, hogy munkaadóként az igényeket felmérje. Ahhoz, hogy a legjobb munkaruházatot kiválaszthassa, érdemes egyeztetni a munkavállalókkal is, akik viselni fogják, hiszen az ő elégedettségük a munkakedvük és -hatékonyságuk alapja. A kényelem pedig a biztonság mellett a legfőbb szempontok egyike.

A megfelelő munkavédelmi ruházat kiválasztása

A munkaruházati piacon rengeteg cég szerepel áruválasztékával, minőség és ár tekintetében rendkívül nagy a szórás. Az Épkézláb Munkaruha webáruház munkaruházat kínálatában a legnagyobb nemzetközi márkák termékei szerepelnek, amelyek egytől egyig megfelelnek a magyarországi és uniós normáknak, és lefedik a különböző speciális, lángálló és antisztatikus, valamint jól láthatósági munkaruházati kategóriákat is.

A legfontosabb szempont a biztonságos munkakörnyezet biztosítása. A megfelelő képzés biztosítja, hogy minden alkalmazott tudja, hogyan végezze a feladatát anélkül, hogy saját magát és másokat veszélynek tenné ki. Ugyanilyen fontos a dolgozók kiváló minőségű védőruhákkal való felszerelése, amelyek segítenek a munkahelyi sérülések minimalizálásában.

Védőruházatok típusai

  • Hő- és lángálló ruházat: Az alkalmazás várható körülményeinek megfelelő hőszigetelő, -visszaverő, lepergető tulajdonsággal, mechanikai ellenálló képességgel, lángállósági fokkal rendelkeznek.
  • Jól láthatósági ruházat: Olyan munkavégzésekhez, ahol járműforgalom, tehermozgatás van, illetve amikor olyan területen végeznek munkát, ahol alapvetően nem lehet munkavégzésre számítani. Az előírások alapján alacsony, közepes és magas szintű védelmet biztosító, jól láthatósági munkaruházatot különböztethetünk meg. 
  • Veszélyes anyagok elleni védőruházat: Megakadályozzák a test egészének vagy egy részének felületi érintkezését, meggátolják az anyagok behatolását vagy átszivárgását a védőréteg felületén keresztül. Lehetőleg teljes szigetelést kell biztosítania.
  • Szélsőséges időjárási és környezeti hőmérséklet elleni védőruházat: Megfelelő hőszigetelő és mechanikai ellenálló képességgel – szélzárás, vízlepergetés – rendelkezik. Jó, ha vékonyabb anyagból készül és nem akadályozza a viselője mozgását.
  • Robbanásveszélyes közegben használható, elektrosztatikus feltöltődést elvezető ruházat

Mire figyeljen még a munkaruházat kiválasztásánál?

Számos tényezőt kell figyelembe venni a praktikus védőruházat kiválasztásakor. Az iparág, a méret, a kényelem, a járművek, az éghajlat és a veszélyeztetettségi szint mind befolyásolják a döntést. 

A ruhához csatlakozó más egyéni védőeszközök védelmi képességben azonosak legyenek a ruházattal. Mindig minőségi és tartós ruházatot válasszon.