Hogyan lehetünk fenntarthatóan stílusosak?

(X) Az öltözködés vitathatatlanul az emberi kultúra része, a stílus tükröződése, és az önkifejezés egyik legjobb módja. A XXI. században pedig kulcskérdés, hogy része-e a fenntarthatóság.

Gondoljunk a környezetünkre!

Részben a ruhagyártás során felhasznált nagy mennyiségű víz és károsanyag-kibocsátás miatt a divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a ruhák a környezetre káros anyagokat tartalmaznak, és rövid élettartammal bírnak. Tehát amikor az öltözködés kerül szóba, fontos a környezetünkre is gondolni.

A fenntarthatóság jegyében kerüljük az olcsó, úgynevezett fast fashion ruhákat. Noha a környezetszennyező divat részese lett a mindennapjainknak, és szinte mindenhol belefutunk, az ilyen ruhák többnyire silány minőségűek és gyorsan megadják magukat. Ugyanakkor a nagy divatházakat lemásoló cégek többsége is felismerte már az újrahasznosítás fontosságát, de egyelőre ezek a próbálkozások csak kezdetlegesek.

Ki ne szenvedett volna már a roskadásig tele gardróbszekrény előtt azzal, hogy nem tud mit felvenni. Halomban állnak a kinyúlt pulóverek, a kopott farmerek és a kétszer hordott kifakult pólók… Ezért is érdemes a ruhadarabjainkat hosszú távon gondolkodva összeállítani. A rövid élettartamú ruhák helyett törekedjünk inkább a kevesebb, de minőségibb darabok beszerzésére.

A kevesebb néha több

Bizonyára sokan hallottak már a kapszulagardrób kifejezésről. Az angolul egyébként capsule wardrobe-ként elhíresült koncepció az 1970-es években Susie Faux fejéből pattant ki. Az elképzelés lényege abban rejlik, hogy minél kevesebb ruha vásárlásával, minél stílusosabban érezhessük magunkat. Az ilyen ruhatárat egymással jól kombinálható darabok alkotják.

A fenntartható ruhatár kérdéskör nem ér véget a holmik beszerzésével. A megvásárolt ruhákra vigyázzunk, tároljuk őket megfelelő bútorokban és mossuk őket kevés vízzel, lehetőleg alacsony hőfokon. Ha pedig tönkremennének, próbáljuk megjavíttatni őket.