Hogyan könnyítsd meg a történelemtanulást?

(x) Az iskolában mindenkinek megvan a maga rettegett tantárgya. Sokak számára okoz nehézséget a matematika vagy épp a kémia, fizika, biológia. Mások számára a történelem az, amely rengeteg bosszúságot okoz. 

A történelemmel kapcsolatban sokan vélekednek úgy, hogy csak be kell magolni mindent, és kész. Ez azonban nem túl jó hozzáállás, hiszen egyrészt így sokkal könnyebben elfelejtjük a tanultakat, másrészt elveszik a tanulás öröme. 

De vajon miért akkora mumus sokak számára a történelem, és mit lehet tenni azért, hogy könnyebben menjen a tanulás? Cikkünkben hoztunk néhány hasznos tippet! 

Miért nehéz történelmet tanulni? 

Sok diák küzd a történelemtanulással. De vajon mi áll a nehézségek hátterében? 

Vannak, akiknek az adatok jelentik a problémát. Hiába értik a történéseket, mégsem képesek könnyedén a fejükbe vésni az évszámokat, a helyszíneket vagy épp a neveket. Sajnos a dolgozatok, felelések, vizsgák során mégis sokszor kérik vissza ezeket az információkat. 

Másoknak az okoz gondot, hogy alapvető hiányosságokkal küzdenek az önálló tanulás terén. Az iskolákban sokszor nincs elég idő vagy kapacitás arra, hogy a gyerekeket megtanítsák a hatékony tanulásra. Épp ezért képtelenek átlátni a lényeget, elvesznek a részletekben, ami megnehezíti a helyzetüket. 

Ezenkívül az is problémát szokott jelenteni, hogy a gyermekek nem feltétlen értik a tanultakat. Egyszerűen bemagolják a leckéket, ám ez nem rögzül olyan mélyen, így később képtelenek lesznek átlátni a főbb összefüggéseket, ami nagyon nehézzé teheti a történelem megértését. 

Ezekre lesz szükséged 

Szerencsére lehet tenni azért, hogy a történelemtanulás könnyebb legyen! 

Bár az iskolákban megszokták határozni a kötelező tankönyveket, ez nem azt jelenti, hogy a gyerekek nem tanulhatnak másból. Sőt! Ha úgy érezzük, hogy a nem megfelelő könyv kerül elő az órákon, akkor ideje beszereznünk olyan történelemkönyveket, amely megkönnyíti a tanulást. Az Oxford Corner Könyvesbolt kínálatában többféle kiadványt találhatunk, a történelemkönyvektől kezdve a munkafüzeteken át az atlaszokig. 

További hasznos tippek a tanuláshoz

Természetesen a hatékony tanulás nem csak az eszközöktől függ. Többféle módszer létezik, amelyek segítséget nyújthatnak a hétköznapokban. 

  • Készítsünk vázlatot! Rögzítsük a legfontosabb évszámokat, eseményeket, neveket, de törekedjünk arra, hogy valóban csak a lényeget jegyezzük le! Ha már megvannak a legfontosabb információink, máris könnyebb lesz visszaidézni a többit. 
  • Használjunk szövegkiemelőt, színes filceket, tollakat, és ezekkel emeljük ki a lényeget! Ez is segít a tanulás megkönnyítésében.
  • Egy-egy lecke végén próbáljuk meg összefoglalni a lényeget a saját szavainkkal. Ha ez sikerül, akkor tényleg megértettük a leírtakat. Ha nem, érdemes még egyszer átfutni a szöveget!

Ha tehát eddig nem leltük örömünket a történelemtanulásban, akkor érdemes kipróbálni a felsorolt tanácsokat!