Hogyan kezdjük el nappalink berendezését?

(x) Ha lakásfelújítás vagy építés előtt állunk fontos, hogy alapos tervvel rendelkezzünk nemcsak a kivitelezésre, hanem a jövőbeni berendezésre vonatkozólag is. Ilyenkor, ha óvatlanok vagyunk, könnyedén elveszhetünk a részletekben, pedig a legfontosabb, hogy pár meghatározó elemet és bútordarabot kiválasszunk, a többi pedig leggyakrabban magától értetődően fog majd belesimulni az összképbe.

Alapvető stílus és színek

Kiindulópontként jó ötlet lehet az internet vagy lakberendezési magazinok böngészése, ugyanis innen sok inspirációt meríthetünk. Későbbi munkánkat könnyítjük meg azzal, ha egy korán kiválasztott stílus keret ad a lakótér berendezésének. Ehhez fontos figyelembe vennünk lakásunk jelenlegi kinézetét is, valamint a rendelkezésre álló helyet, anyagokat és színeket.

Fő bútordarabok

Ha eldöntöttük, hogy milyen stílussal fogunk dolgozni, a legésszerűbb talán az ülőgarnitúrával kezdeni a bútor választást. Már a tervezés elején döntsük el, hogy egyszerű fotelek vagy sarokülőgarnitúrák közül fogunk e vásárolni. Mivel utóbbiak nagy helyet foglalnak el a térből, ezért a többi bútort majd ezekhez viszonyítva fogjuk tudni elhelyezni. Manapság az extra nagy ülőgarnitúrák a legnépszerűbbek, emiatt ezekből találjuk a legszélesebb választékot.

Ülőgarnitúráknál a lehetőségek tárháza szinte végtelen, anyagok, színek és méretek széles skálájából választhatunk, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a bútoroknak fontos funkciója is va, ezért ha tehetjük próbáljuk ki őket személyesen, és győződjünk meg arról, hogy valóban kényelmesek. 

Sok időt is pénzt spórolhatunk meg azzal, ha a szekrényeket és a többi kisebb bútort egy szett részeként vásároljuk meg. Nappali fal választásakor gondoljuk át nem csak azt, hogy most mennyi holmink van, hanem készüljünk fel arra is, hogy ez a szám a jövőben csak növekedni fog. Törekedjünk strapabíró, nagy méretű és jól kihasználható bútorok választására!

Ha ezeket a “csomópontokat” kiválasztottuk, a többi bútor és dekorációs darab kiválasztása sokkal könnyebb és stresszmentesebb feladat lesz.

(A fotó forrása: fizkes / Shutterstock.com)