Három ok, amiért töretlen a szűrős légtisztítók népszerűsége

(x) A légtisztítás fontossága a gyakran használt belső terekben az utóbbi két-három évben nagy hangsúlyt kapott. Azonban már jóval korábban is számos levegőtisztító készülék típusból válogathattak a vásárlók. Gyors innováció jellemzi a napjaink technológiáit. Azonban vannak jól bevált módszerek, amelyek továbbra is elérhetőek a szaküzletekben.

Az első levegőtisztító készülékek szűrőbetéteket használtak a légtér higiéniájának fenntartásához. Ez a módszer egyébként a víztisztításnál is sok-sok éve bizonyít. Nem véletlen tehát, hogy a szűrős légtisztítók is évtizedek óta örvendenek nagy népszerűségnek. Nézzünk hát három egyszerű okot, amiért érdemes ezt a típusú készüléket választani. 

Jól bevált technológia

A belső helyiségek levegőjének tisztábbá tétele nem új keletű igény. Az egészségünk, a jó közérzetünk és a megfelelő teljesítményünk nagyban múlhat a minket körülvevő levegő minőségén. Az első generációs levegőtisztítók szűrőbetétek segítségével akasztották meg a szennyeződések útját.

Összegyűjtve ekkor még csupán a nagyobb szennyeződéseket, tisztábbá és frissebbé vált a levegő. A módszer sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Airfresh légtisztítói között ma is számos szűrővel működő eszköz elérhető. A fejlesztéseknek és a tapasztalatnak köszönhetően azonban a korszerű készülékek szűrői egészen apró szemcséket is képesek kivonni a levegőből.

Változatos szűrőbetétek, hatékony működés

A ma elérhető szűrős légtisztítók számos modelljében megtalálhatóak a legmodernebb szűrőbetétek. A HEPA-szűrő az egyik legnagyobb újítás a szektorban. A kialakításának köszönhetően olyan apró szemcséket is képes kiszűrni, mint a penészgomba spórái vagy a növények pollenjei. Emellett a porszemek és a poratkák számát is csökkenti a légtérben.

Legtöbb esetben egy előszűrő helyezkedik el a légtisztítóban, ami a porcicákat, hajszálakat, állatszőröket gyűjti össze. Ugyancsak elterjedt az aktívszén szűrő, amelyet nem csupán légtisztítókban használnak. Ez a szűrőbetét semlegesíti a kellemetlen szagokat és a dohányfüst szilárd részecskéit is. Az elektrosztatikus szűrő pedig a különféle kórokozók, baktériumok, vírusok, paraziták ellen hatásos. Ezen mikorbák számát és így az általuk okozott panaszokat is jelentősen mérsékelheti ez a típusú szűrő.

Kombinálható más technológiákkal

Ugyancsak a szűrőbetétek hosszú távú hatékonyságát jelzi, hogy kombinálva újabb módszerekkel, gyakran alkalmazzák a gyártók. A légtisztító készülekek a szűrők mellett jellemzően ózonnal, ionokkal vagy ultraibolya fénnyel fertőtlenítenek. 

Egy kombinált légtisztító azért remek választás, mert azok a szennyeződések, amelyek szilárd felületen találhatóak, nem jutnak a szűrőbe. Azonban az ózon vagy az UV-fény a tárgyakat, kemény felületeket is képes fertőtleníteni. Így állíthatjuk egészségünk szolgálatába a különféle légtisztító tehcnológiákat.