Fúrókalapácsot mindig a legjavából

(X) Egy modern, innovatív technológiával rendelkező fúrókalapács soha nem okoz csalódást. A lehető legjobb segítségnek számít, amikor lakásfelújításra kerül a sor, ezért nem is hiányozhat a repertoárból, hogyha szeretnénk munkához látni. Fúrókalapács nélkül gyakorlatilag lehetetlen lyukat fúrni a betonfalba. 

Ugyanakkor ahhoz, hogy elérjük a kívánt végeredményt, nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit nevezünk ütvefúrónak és fúrókalapácsnak, ugyanis a felépítésüket illetően lényegi különbségek figyelhetőek meg a tokmány ütőszerkezet esetében. Ha gipszkartonba szeretnénk furatot készíteni, az szinte bármivel lehetséges. Egy határozott mozdulattal akár egy csavarhúzót is átszúrhatunk rajta.

Más a helyzet, hogyha tégla vagy betonfal állja az utunkat. Ebben az esetben már egy kiváló fúrókalapácsra lesz szükségünk, a megfelelő fúrószárral felszerelve. Akik panellakásban laknak, azoknak ismerős lehet a rosszul megválasztott fúrószár vonyító hangja. Ez általában annak tudható be, hogy idő előtt elkopik a csúcsa, amitől a már említett nyikorgó hang keletkezik a súrlódás hatására.

Miről ismerszik meg egy profi fúrókalapács?

Minél inkább lehetőség nyílik a finomhangolásra, annál modernebb eszközzel van dolgunk. Bár furcsán hangzik egy ilyen kemény munkára tervezett eszköz esetében a finomhangolás, a megfelelő végeredmény elérése szempontjából mégis nagy jelentőséggel bír. Az állítható fordulatszám nagy előnyt jelent a különféle anyagok fúrásakor. Az elektropneumatikus ütőmű szintén az adott modell csúcskategóriás mivoltára utal, csak úgy, mint a szénkefe nélküli motor, ami a hosszabb élettartam miatt fontos.

 A rezgéscsillapítást a kényelmes és precíz használat miatt építik be a tervezők a fúrókalapácsokba. Intenzív használat esetén hamar elfáradna a karunk a funkció hiányából fakadóan. Az akkus változatok térhódítása sem meglepő, hiszen nagyszerű teljesítmény biztosítására képesek az egyre hatékonyabb akkuknak köszönhetően. Az akkumulátoros szerszámok sokkal szabadabb felhasználást tesznek lehetővé a vezetékek hiánya miatt.

Megéri fúrókalapácsot venni otthonra?

Nem érdemes sokat agyalni a dolgon. Mindenképp megéri egyet beszerezni, hiszen egy polcot sem lehet nélküle felfúrni a falra. Az ismertebb gyártók termékei nem fognak csalódást okozni. Otthoni felhasználás esetén nem feltétlenül kell egy professzionális fúrókalapács árát kifizetni. Igen nagy a szórás a választékot illetően, ezért a profi termékek mellett, a középmezőnyben is könnyedén ráakadhatunk álmaink fúrókalapácsára, ami baráti áron lehet a miénk.