Festés előtt mindig alapozzunk a tartós és szép felületért

(x) A tökéletes végeredmény érdekében fontos a festendő felület alapos előkészítése, a megfelelő alapozó kiválasztása, legyen szó falfestésről vagy műanyag, üveg, fa, fém vagy egyéb felület festéséről.

A körültekintő előkészítés legalább olyan lényeges, mint maga az alapozás. A felületnek zsír- és pormentesnek kell lennie, hogy a festék tökéletesen tapadjon, és a festés tartós legyen. 

Mire jó a mélyalapozás?

A felületek festés előtti mélyalapozásának három célja van: elősegíti a festék tapadását, kiegyenlíti a nedvszívást, és erősíti az aljzatot.

Mélyalapozás előtt el kell távolítani a fellazult festékréteget, betonfelületeket, felhólyagosodott vakolatot, ki kell javítani a felületeket, eltávolítani a tapadást gátló port, zsírt, olajos szennyeződéseket. Az alapozót csak szilárd és stabil felületre szabad felhordani.

A Festékpalota.hu alapozó, mélyalapozó választékában mindenféle felülethez elérhetőek megfelelő alapanyagok, hogy a végeredmény tökéletes legyen. 

Különféle felületek alapozása

A különböző felületek más-más előkészítést és alapozót igényelnek. 

  • Műanyag felület: A műanyag felületet a festék tapadása érdekében először finom csiszolóval érdesítse, de ne csiszolja túl. Nagyon fényes felület esetén mindenképpen alapozó használata javasolt. Festéksprayvel könnyebb dolgozni, mint ecsettel vagy szivacshengerrel, és az eredmény is tetszetősebb lesz. Vízbázisú és oldószeres változatban is kapható műanyag festék.  
  • Fafelület: Ha nyers fafelületet festene, a szép végeredmény eléréséhez csiszolja finomra a felületet, mielőtt alapozna, így nemcsak esztétikusabb lesz, de kevesebb festéket is szív magába. Amennyiben már festett felületet festene, a meglazult festékrétegeket el kell távolítani, felcsiszolni, majd utána következhet az alapozás a tartósság érdekében. Az egyes festékrétegek között végezzen finomcsiszolást a jobb tapadás érdekében. 
  • Üvegfelület: Üvegfelületeken nehezen tapad meg a festék, ezért tanácsos speciális alapozót használni, kivéve, ha olyan festéket használunk, ami az üveg átlátszóságát meghagyja, mert ilyen esetben az alapozó pont ezt a tulajdonságát fedné el. Festés előtt mindenképp töröljük át a felületet alkohollal.
  • Fémfelület: A különböző fémek élettartama is véges, így mindenképp figyelni kell a megfelelő alapozásra, ha időtálló és tartós felületet szeretnénk. Legyen szó kerítésről, korlátról, lépcsőszerkezetről vagy bármilyen fém tárgyról, a felület festés előtti előkészítése rendkívül fontos. Kültéri fémfelületek festésénél vegyük figyelembe, hogy a magas páratartalom hátrányos lehet a bevonat száradására. A zsírt és egyéb szennyeződéseket távolítsa el zsíroldóval, hígítóval, a régi festéket, rozsdát festékkaparóval, hőlégfúvóval, majd tisztítsa meg, csiszolja. Használjon korróziógátló alapozó bevonatot, amely megakadályozza a rozsdásodást, javítja a tapadást. Erre mehet a fedőréteg vagy zománc. A fényes bevonatok időjárásállóbbak. 

Mindig az adott anyaghoz és célnak megfelelően válasszon festéket.