Élvezd a szabadban készült ételek semmihez sem fogható ízét!

(x) Sokan hódolnak a szabadtéri sütés-főzés valamennyi formájának. Vannak, akik a bográcsozásra esküsznek, míg mások inkább a grillezést tartják követendőnek, ahogy abban sincs egyetértés, szabad-e gázüzemű grillt használni vagy a fatüzelésű az igazi. 

Ebben a műfajban is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, mindenki azt választja, amely a leginkább testhezálló számára, a szaküzletekben mindegyikhez talál megfelelő eszközöket. A Grillplaza.hu a hagyományos faszenes grillek mellett és gáz- és különleges OFYR sütőket, valamint szmókereket és kemencéket is kínál. A nyár sokaknál szól vidám családi, baráti összejövetelekről, kerti sütögetésről, mennyei ízekről, kipróbált vagy szokatlan, új receptekről. Ami valamennyiben közös, az az ételek ízesítése, fűszerezése. 

Mióta használunk fűszereket az ételek ízesítésére?

Ma már elképzelhetetlenek a finomságok fűszerek nélkül, azonban nem mindig volt ez így. Gyógynövényeket, zöldfűszereket valószínűleg régóta használunk az ételkészítés során, azonban a ma használt ízesítők többsége csak kevesek kiváltsága volt, egyes anyagok ugyanis kifejezetten drágának számítottak. Sok fűszer komoly értéket képviselt, de a valódi sáfrányt ma is aranyárban mérik, ahogy a Bourbon-vanília és a kardamom is dobogós a legdrágább fűszerek versenyében. 

A ma már alapfűszerként ismert condimentumok között is vannak olyanok, amelyeket csak egyes földrészek felfedezése, valamint a kereskedelem beindulása után ismertünk meg Európában. 

Grillezéshez használj fűszerkeveréket!

Rengeteg jól bevált recepttel találkozni szakácskönyvekben és az interneten, de a családoknak is megvannak a szokásai, generációról generációra öröklődő receptjei, és a legtöbb grilleszköz vásárlásakor is kínálnak receptfüzeteket az értékesítők. 

Nem feltétlenül kell ma már magunknak összeszedegetni a receptekben megadott fűszereket a főzéshez, a húsok pácolásához, rengeteg fűszerkeveréket megvásárolhatunk készen is. Ezek nagy előnye, hogy különösebb szakértelem nélkül is eredeti és mindig ugyanolyan ízvilágot varázsolhatunk az asztalra, nem kell attól tartani, hogy valamelyik fűszer kimarad vagy rossz arányban kerül az ételbe. 

Nem csak húsokat, halakat ízesíthetünk velük, hanem a zöldségeknek is nagyszerű ízt adnak, egyes keverékek pedig saláták készítéséhez is kiválóan használhatók. 

Irány Jamaica!

A grillen készült ételek íze még erőteljesebb lehet, ha a húsokat, zöldségeket előre bepácoljuk. Rengeteg receptet találhatunk visszafogottabb, és a mi kultúránkban egzotikusnak számító fűszerekkel. A fűszerezés az ételkészítés alfája és ómegája, ezért kiemelt figyelmet kell rá fordítani. 

Egyes nemzetek konyhái a miénknél erőteljesebb ízeket használnak, ami talán elsőre furcsa lehet, de érdemes megismerkedni velük. Az utóbbi évek egyik legkedveltebb fűszerkeveréke a Jamaican Jerk, amely hagyományosan csirke- és sertéshúsból készült ételekhez használatos, és a BBQ sütők elterjedésével vált széles körben világszerte ismertté.