Életkortól függetlenül öröm a lovaglás

Életünk bármely szakaszában belevághatunk.

A lovaglás életforma – vallja ezt, aki rendszeresen gyakorolja ezt a sportot. Kétségtelen, életformáról van szó, ami számos jótékony hatással bír. Azzal is nehéz lenne vitatkozni, hogy sportról van szó, hiába vitatkoznának ezzel olyan sokan. Az alábbiakban arról lesz szó, miként is lehetséges, hogy valakinek izomláza van lovaglás után, amikor elvileg csak ülnie kellett, de arról is szó lesz, hogy miért ajánlott akár felnőttként is elkezdeni.

Regények és filmek hősei lovagolnak bele a naplementébe, a gyerekek játékbabái kapnak lovakat, ahogy az egyik legnépszerűbb rajzfilm cukiság főszereplői is pónik. Az ember és ló kapcsolata nem új keletű dolog, még ha olyan aktualitás kapcsán kerül is szóba, amilyen például az olimpiai túlkapás. A fogadási weboldalak szintén nagy rajongói a lovaknak, hogy lehet, hogy mégis sokan ódzkodnak tőlük?

A lovaglás nem sport?

Ahogy az előbbiekben is pedzegettük, sokakban az az elképzelést alakult ki, majd kövesedett meg, hogy a lovaglás nem sport. Pedig ha egy kicsit jobban belegondolunk, akkor belátjuk, hogy komoly izommunkáról van szó, hiszen egyensúlyban kell maradni egy folyamatosan mozgó állaton, ráadásul lehetőség szerint ehhez egy bizonyos tartást is érdemes felvenni, és a lovaglás alatt úgy maradni. Mivel tehát az alattunk lévő felület, ami jelen esetben a ló, állandóan változtatja a helyzetét, ehhez nekünk is alkalmazkodni kell, ami bizony komoly feladat. De talán elég csak arra gondolnunk, hogy egy ekkora állatot a mozgásunkkal és a szavainkkal szeretnénk rávenni valamire, és irányítani. Ezzel a mozgással tehát egyértelműen fejleszthetjük az egyensúlyérzékünket, illetve a koordinációs képességünket, miközben jót tesz a testtartásunknak, és összességében az izomzatunknak – a törzs, a hát, a láb izmai, de a farizmok is dolgoznak.

Növeli az önbizalmat

Elsőre talán furcsán hangzik, pedig igaz. Az állattal való folyamatos kapcsolattartás,kommunikáció nyugtatóan hat a szervezetünkre. Ez a relaxált állapot tehát segít, hogy csökkenjen a stressz az életünkben, kiegyensúlyozottabbakká váljunk. Mindemellett az sem elhanyagolható, hogy a lovak általában jól megtermett állatok, még akkor is, ha pónikról van szó, és amikor a hátukon ülünk, kicsit más szemszögből látjuk a világot. Ahogy pedig az előzőekben is szó volt róla, a lovakat irányítani nem könnyű feladat, ha ez sikerül, garantáltan sikerélményt okoz, amikor pedig ez rutinná válik, egyértelműen jót tesz az önképünknek, és az önbizalmunknak. Ráadásul mivel egyértelműen megvannak a sportnak, a lóval való együttműködésnek a veszélyei is, elengedhetetlenül fontos az is, hogy tiszteljük az állatot, aminek a hátán ülünk, ez pedig szintén egyfajta önismereti tréning.

Mikor érdemes elkezdeni?

A lovaglás lényegében folyamatos tanulással jár, hiszen minden az állattal töltött pillanatban tanulunk valami újat róla és magunkról is. Éppen ezért szinte bármikor belevághatunk, hiszen maga az ülés, illetve a helyes testtartás könnyen megtanulható, persze az izomlázat az idősebbek sem úszhatják meg, de nem jelent akadályt, ha valaki nem gyerekként kezdi el ezt a sportot.

Mindössze a megfelelő védőfelszerelésre, na meg persze egy jó oktatóra van szükségünk, ha szeretnénk kipróbálni magunkat. A séta és az ügetés olyan mozgások, amiket akkor is gyakorolhatunk, ha fiatalabbak, idősebbek, illetve egyszerűen csak rutintalanabbak vagyunk. A különféle figurákat, vágtát, ugratásokat hagyjuk meg azoknak, akik kellő magabiztossággal ülik meg az állatot. Ha pedig felnőttként szeretnénk mi is profivá válni, semmi más dolgunk nincs hátra,mint minél előbb belevágni!