Dugulások megszüntetése házilag, egyszerűen…

(x) Ha a fürdőszobai vagy a konyhai lefolyó eldugul, hajlamosak vagyunk dühbe jönni, pedig ez az állapot szépen lassan jön létre, lenne lehetőségünk megelőzni. Az alábbiakban olyan praktikákról lesz szó, amelyek alkalmasak lehetnek a dugulások megszüntetésére, így megspórolva a duguláselhárító szolgáltatások díját.

Az első és legfontosabb tudnivaló a dugulásokkal kapcsolatban, hogy könnyebb megelőzni őket, mint megszüntetni. Noha százszázalékos védelem nem létezik ellenük, némi odafigyeléssel nagymértékben csökkenthetjük a kialakulásuk kockázatát. A fürdőszobai dugulásokért sok esetben a szappan- és mosószermaradványok, illetve az azokon megtapadó hajszálak felelősek. Ezeket a lerakódásokat nem tudjuk mellőzni a mindennapi tisztálkodás során, ám kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy nagyobb mennyiségben megtapadjanak a lefolyók oldalán. A konyhai dugulásokat rendszerint a zsíros szennyeződéseken megtapadó ételdarabok okozzák; gyümölcsszűrő használatával jelentősen csökkentetjük az ilyen darabok lefolyóba kerülését.

A konyhai mosogatók esetében a dugulások gyakran a szűrő közvetlen közelében, illetve a szifonban keletkeznek. Amennyiben manuális beavatkozással nem tudjuk elhárítani a problémát, érdemes szétszerelnünk a szifont. Könnyedén megtisztíthatjuk, így amennyiben a dugulás ott volt jelen, a probléma megoldva. Az összeszerelés során legyünk alaposak, ne léphessen fel szivárgás.

Amennyiben a dugulás továbbra is fennáll, érdemes bevetni a gyakran alkalmazott házi praktikákat. Kezdjük a legalapvetőbb „szerrel”, a forró vízzel. Nincs szükségünk másra, csupán másfél-két liter forrásban lévő vízre. Zúdítsuk a lefolyóba, ahol zsíroldó hatásának köszönhetően hozzájárul a szennyeződések eltávolításához. Egy konyhai vízforraló tökéletes segítség ebben, amivel energiatakarékos módon állíthatunk elő forró vizet akár többszöri alkalommal is.

Amennyiben úgy tapasztaljuk, a forró víz önmagában nem képes megoldani a problémát, használjunk ecetet és szódabikarbónát. Mintegy öt evőkanál szódabikarbónára és három deciliter ecetre lesz szükségünk. Elsőként a port szórjuk a lefolyóba, majd öblítsük le ecettel. Legalább 20 percen keresztül hagyjuk hatni, majd forróvizes öblítéssel távolítsuk el az oldott szennyeződéseket.

Sajnos nem jelenthető ki, hogy a házi praktikák minden esetben megoldják a problémát. Ilyenkor nincs más választásunk, vegyszeres megoldáshoz kell folyamodnunk. Szerencsére a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztító készítmények kimondottan hatásosak. Érdemes ezeket egész éjszakára a befolyóban hagyni, hacsak a használati utasítás máshogyan nem rendelkezik. Nagyon fontos megjegyezni velük kapcsolatban, hogy nem keverhetők más szerekkel, illetve különböző lefolyótisztítók nem elegyíthetők egymással, mivel a bennük lévő anyagok reakcióba léphetnek egymással és mérges gázokat szabadíthatnak fel.

Ne felejtsük, a házi praktikák az esetek túlnyomó többségében hatásosnak bizonyulnak. Jelentős összegeket spórolhatunk meg a segítségükkel, érdemes tennünk egy próbát, ha dugulás lép fel.