Az online rádióhallgatás 4 előnye az analóggal szemben

(x) Napjainkban már kicsit sem meglepő, hogy az internet egyre több területen uralja az életünket. Ez alól pedig a rádiózás sem kivétel, hiszen a hagyományos analóg módon történő hallgatás helyett egyre többen választják az online adásokat. De vajon jól teszik? A válasz egy határozott igen, mégpedig több okból is.

Stabilan kimagasló hangminőség

Aki még az analóg rádiókészülékek korában nőtt fel, az jól emlékszik arra, hogy mennyire bosszantó tud lenni, amikor valamilyen zavaró körülmény miatt az adás recseg, sistereg. Ilyenkor maximum azzal tudtuk orvosolni a problémát, hogy ide-oda mozgattuk az antennát, hátha sikerül megtalálni azt a szöget, ahol a lehetőségekhez képest jó minőségben tudja fogni a műsort. Ám ez a módszer közel sem volt mindig sikeres.

A modern online adásoknál viszont már nincs erre szükség, hiszen a rádiójelet nem az antenna fogja, hanem az interneten keresztül, digitális jelek formájában érkezik hozzánk. Emiatt – ha az internetkapcsolat stabil – akkor a hangminőséggel sem lesz gond. A rádiózás ráadásul nem igényel nagy sávszélességet, így az adást akár mobilinternet segítségével, utazás közben is tudjuk élvezni, mégpedig kristálytiszta, recsegés- és sistergés mentes minőségben. 

Nincsenek lefedettségi korlátok

Meglehetősen bosszantó, amikor egy számunkra szimpatikus csatornát csak regionális szinten lehet befogni, vagy utazás közben rendre újra kell hangolni az autórádiót, mert folyamatosan elhagyjuk az épp hallgatott csatornák vételi körzeteit.

Az internetes rádiózással viszont mindettől búcsút vehetünk! Itt nincsenek földrajzi korlátok, amennyiben az internet hozzáférés biztosított, úgy a kedvenc csatornánkat is elérjük. A modern autók fedélzeti rendszerét pedig többnyire össze lehet kapcsolni az okostelefonunkkal, így vezetés közben is élvezhetjük az online rádiók előnyeit mint például a Jazzy Rádió

Ha pedig régebbi típusú járművünk van, akkor se essünk kétségbe, ugyanis vásárolhatunk bele egy új fejegységet, hogyha viszont ez sem opció, akkor még mindig ott a kábeles összeköttetés vagy a transmitter használata. 

Sokkal nagyobb a kínálat

Milyen unalmas is lenne a világ, ha mindenki ugyanazért a stílusú zenéért rajongana! De szerencsére nem így van, úgyhogy semmi furcsa nincs abban, ha valaki a mai slágereket hallgatja szívesen, mások inkább az örökzöld retro dalokat részesítik előnyben, megint mások pedig a klasszikus melódiákat vagy a zúzós rock zenéket kedvelik.

Az interneten pedig igazán egyszerű bármely ízlésnek megfelelő rádiócsatornákat találni. Rengeteg olyan csatorna akad ugyanis, amelynek nincs is hagyományos analóg sugárzása, hanem kizárólag online érhető el. A csatornaválaszték tehát sokkal nagyobb, mint a hagyományos műsorszórás esetében.

Könnyebb váltogatni a csatornák között

Felejtsük el a frekvenciakereső gombbal való bajlódást! Az interneten egyetlen kattintással vagy érintéssel tudunk váltogatni a különböző csatornák között, és sok esetben azt is láthatjuk, hogy melyiken milyen műsor vagy dal fut éppen.