Az önismeret útja: hogyan érdemes elkezdeni?

(x) Mára igen divatossá vált az önismeret, mint kifejezés, mégis sokan nagyon sokfélét értenek alatta, ráadásul az eszközök, amelyekkel az önismerethez közelebb szeretnének kerülni, szintén nagyon színes képet mutathatnak.

Az önismeret útja mindig szövevényes, és gyakori, hogy olyan kérdésekkel találjuk útközben szembe magunkat, amelyekről azt se tudtuk, hogy léteznek, mégis elképesztő hatást gyakorolnak az életünkre. 

Ha szeretnénk valóban közelebb kerülni önmagunkhoz, jobban megérteni mozgatórugóinkat, és nagyobb kontrollt gyakorolni az életünkön, akkor az önismeret segíteni fog bennünket ebben, tehát ezt választani helyes irány! A kérdés csupán az marad, hogy hogyan induljunk el az úton?

Ne féljünk a hibáinktól!

Sokan egyszerűen nem mernek szembenézni önmagukkal, mintha az, hogy nem veszünk tudomást a dolgokról, egyben el is tüntetné őket. Ám a struccpolitika nem jelenthet valódi megoldást senki számára. 

A dolgok nem tűnnek el maguktól, sőt! A hatásuk természetesen megjelenik, így nyilvánvalóvá válik, hogy megváltozott, negatívabb alaphangulatban is kifejeződhet az, ha valamilyen téren elégedetlenek vagyunk az életünkben, de nem merünk változtatni. 

Ráadásul az önismeret ugyan valóban azt jelenti, hogy szembe kell néznünk a hibáinkkal, ugyanakkor tanulhatunk is azokból, s a jövőben elkerülhetjük őket, változtathatunk a módszereinken, és hozhatunk jobb döntéseket! Az Online pszichológiai tanácsadás keretében megtanulhatjuk, hogy hogyan tudjuk másképpen csinálni.

Találjuk meg az örömet az életünkben!

Sokan még azt sem tudják pontosan, hogy milyen dolgokat szeretnek igazán az életben. Például érdekes tanulmány lehet annak kiderítése, hogy melyik filmeket vagy könyveket szeretjük leginkább. Akár minden élmény után jegyezhetünk pár gondolatot és érzést. Nagyon sokat fogunk tanulni belőle, amikor újra elolvasva áttekintjük a tapasztalatainkat, és összehasonlítjuk azokat egymással. 

Ne csupán filmekkel vagy könyvekkel tegyük meg ezt, hiszen minden területen könnyen megismerhetjük így önmagunkat, ízlésünket is. Az is fontos, hogy összegyűjtsük azokat a kicsi és nagy dolgokat, amelyek igazán boldoggá tudnak tenni minket, beleértve az apróságokat is, például egy hosszú, kellemes fürdőt vagy egy napsütéses sétát.

Milyennek tűnök mások szemében?

Mi kerülne a listára, ha tíz pozitív és tíz negatív tulajdonságot kellene felsorolni magunkról? Írjuk le őket, és kérdezzük meg a barátokat, családtagokat is! Tudjuk meg, hogy ők miket adnának hozzá a listához, és ne féljünk szembesülni a negatív oldalunkkal sem! Ne feledjük, hogy mindig van lehetőség változtatni, ha ismerjük azt, amin változtatni kellene, ehhez viszont muszáj szembesülnünk vele!

Nagyon sokat segít, ha rászánjuk magunkat, és leírjuk ezeket a dolgokat! Önmagában az írás is segít, hiszen később is elővehetjük, és mindig más szemmel nézhetünk rá