Az EU-s átlaghoz képest kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok

Megjelent az Eurostat legfrissebb jelentése, mely szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55%-a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente.

A magyar háztartásokra jellemző 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék-mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik.

Az Eurostat friss adatai azt jelzik, hogy Európában alapvetően csökkent az élelmiszerpazarlás. A legtöbb élelmiszerhulladékot továbbra is a háztartások termelik, azonban a korábbi 92 kg/fő/év helyett már csupán 70 kg-ra tehető ez a mennyiség.

A most közölt 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét.

A Magyarországra vonatkozó háztartási adatok forrása a Nébih Maradék nélkül programja, amely 2016 óta követi nyomon a lakosság élelmiszerpazarlását. A hivatal munkatársai eddig 3 alkalommal mérték fel a hazai élelmiszerhulladék-helyzetet. A legutóbbi felmérés rámutatott, hogy 2016 és 2021 között negyedével csökkent az élelmiszerpazarlás a magyar háztartásokban.

A legfrissebb felmérés – minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel – jelenleg zajlik – közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával pénteken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.