Az elhízott kutya súlycsökkentése – mit szabad és mit nem?

(x) Ahogy az emberek körében egyre nagyobb mértéket ölt az elhízás, úgy az állatok esetében is egyre gyakrabban kell számolni ezzel a problémával. Az ok pedig a leggyakrabban nem egészségügyi vagy genetikai, hanem bizony a gazdi helytelen táplálási szokásaiban rejlik. 

Ha már megtörtént a baj, és kedvenced könnyebben tud gurulni mint szaladni, akkor itt az idő, hogy belefogj az életmódváltásba, mielőtt a túlsúly komoly gondokat okozna.

Tilos a drasztikus diéta!

Amikor az állatorvos szembesíti a gazdit az igazsággal, hogy szeretett kutyusa alatt bizony jóval többet mutat a mérleg, mint kellene, akkor a legtöbb állattartó pánikba esik, és eszeveszett fogyókúrára fogja az állatot. Ez azonban az elhízott emberek esetén sem célravezető, így természetesen az ebeknél sem.

Ehelyett beszéld meg az orvossal a kutya étrendi változtatásait! Ha eddig nem így volt, akkor mostantól olyan tápot kell ennie, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz, így hosszan eltelíti a kutyát, és nem lesznek hiánybetegségei sem. A Petgurunál kapható Gemon kutyatápok között például található Light változat is, ami kevesebb kalóriát és emelt rostmennyiséget tartalmaz, így ideális a diétára szoruló kis kedvenceknek.

Az étel mennyiségét fokozatosan szabad csak csökkenteni, minden nap pár grammal kevesebb ételt kapjon az állat, így szép lassan hozzászokik majd a gyomra a kisebb mennyiséghez. Összességében pedig elmondható, hogy körülbelül 10-15%-al kell az előzőleg megszokott mennyiséget csökkenteni. 

Némely gazdi házikoszttal próbálja fogyókúrára fogni kedvencét, de ez csak akkor ajánlott, ha nem a konyhai maradékot adod neki, hanem a BARF alapelveket követően állítod össze a menüt friss hozzávalókból. Ez viszont elég macerás, hisz ki kell számolnod az egyes összetevők kalóriatartalmát, valamint drága is.

A tápok csomagolásán pedig mindig fel van tüntetve a tápérték, így ezzel sokkal könnyebb dolgod lesz. 

Nincs több nasi!

A diétázó kutyának tartania kell magát a napi tápanyagkerethez – ebbe pedig nem igazán férnek bele a kalóriákban dús jutalomfalatok. Ezeket vagy hagyd el teljesen, vagy számold bele a napi adagba, és akkor a következő étkezéskor kevesebb eledel kerüljön az eb táljába! Jutalmazni szerencsére még számos egyéb módon is lehet.

Tilos a hirtelen megterhelő mozgás!

A túlsúlyos ebek legtöbbje bizony eléggé lusta is, márpedig a diéta mellett a fogyás másik fontos alappillére a fizikai aktivitás. Itt még egy tipikus hiba fel szokott merülni a gazdik részéről: hirtelen túl nagy terhelésnek vetik alá a kutyát, ami izomlázhoz, sőt, sérüléshez is vezethet. 

Ha a kutya eddig olyannyira rest volt, hogy még a lakáson vagy udvaron belül is alig-alig mozgott, akkor ne akarj az első héten maratoni futót csinálni belőle!

Először csak a közelben tegyetek egy kisebb sétát vagy az udvarban játsszatok egy kicsit, majd napról-napra növeld a mozgás intenzitását és az “edzés” hosszát! Így fokozatosan szoktatod hozzá az állat ízületeit és izmait a terheléshez, ráadásul neki is több kedve lesz majd hozzá, ha nem fullad ki rögtön az elején. Mire észbe kapsz, már könnyedén lesétál vagy lefut veled 5-10 kilométert, vagy végiggyalogol egy hegyi túrát.