Az apró lakás fiatalos trükkjei

A felnőtté válás egyik nagy pillanata, amikor önállósodva külön költözünk a szüleinktől, és egyedül (vagy akár pár baráttal, ismerőssel közösen) rendezzük be életünk első saját lakását. Ez sok kérdést felvet: például a stílust, vagy azt, hogy mivel tehetnénk személyessé igazán az otthonunkat.

A berendezés természetesen függ attól, hogy vannak-e már bútorok a lakásban (jellemzően a konyha és a fürdőszoba már nem mozgatható vagy variálható), és persze a négyzetméter is egy meghatározó tényező a lakás formálásakor. Vegyük mindig figyelembe, hogy mekkora tér áll a rendelkezésünkre. Például kicsi szobának ne adjunk sötét falszínt, és ne ömlesszük el csupa nagyméretű bútorral. 

Nappali alvóhely

Sok esetben a fiatalos lakásoknál a nappali és a hálószoba ugyanaz a légtér, és ez rögvest szűkíti a lehetőségeinket. Ez mégsem jelenti kötelezően, hogy egy matraccal kellene megelégednünk: gondolkozzunk olyan megoldásokban, mint kanapé és ágy. Manapság számos ülőgarnitúra egyszerre funkcionál fekvőhelyként éjszakára, míg napközben a kanapék táborát erősíti. 

A kicsi tér esetében nem szükséges minden esetben a kávézóasztal – inkább vásároljunk egy íróasztalt, ahol kényelmesen elférve tudunk dolgozni vagy tanulni otthonunkban. 

Ha szűkösen van hely egy nagyobb ruhásszekrénynek, választhatunk keskeny és textilből készítetteket: ezekbe textil polcokkal lehet elkülönített fakkokat elhelyezni, és a fogasoknak is jut benne hely.

Az ördög a részletekben lakozik 

A dekorációt se felejtsük el: egy bájos cserepes növény és egy bolyhos szőnyeg hívogatóvá teszi a szobát, és a személyiségünket is tükrözheti. Ha marad szabad falfelület, de nem vagyunk a fényképek hívei, még mindig tervezhetünk oda bekeretezett vagy simán felragasztott plakátokat: ha nem vagyunk növénygondozók, de szeretnénk megadni egy ehhez illő hangulatot, választhatunk leveleket vagy virágokat ábrázoló posztert; ha szeretjük a városokról készült térképrajzokat vagy a tajtékot vető hullámokat preferáljuk, biztosan találhatunk nekünk tetszőt.

A fotó forrása:

Followtheflow / Shutterstock.com