Ágyi poloska irtás: vegyük komolyan!

Az ágyi poloska egy hazánkban is elterjedt rovar, mely meglehetősen komoly gondot tud okozni, ha felüti a fejét. A melegebb éghajlatú lakott területeken világszerte előfordul, így Magyarországon is megtalálható.

Alapvetően barna színű, pár milliméter nagyságú rovarok, a nőstények és a hímek nagyon nem különböznek egymástól. Vérrel táplálkoznak, akár emberi vérrel is. Ha teleszívják magukat vérrel, akkor a színük is megváltozik, és akár több hónapig is elélnek táplálkozás nélkül. Emiatt meglehetősen nehéz megszabadulni tőlük.

Ha ugyanis teleszívták magukat, és egy darabig nem okoznak gondot, azt hihetjük, hogy el is tűntek, pedig egyáltalán nem erről van szó. Mivel az életmódjukra a rejtőzködés jellemző, így csak éjjel táplálkoznak, nappal azonban nappal résekben, repedésekben tanyáznak, mint a konnektorok, a varrások, a függönyök, vagy a polcok környékén.

A fekhelyünkhöz viszonylag közel tanyáznak, és ha nem is táplálkoznak, de nem állnak tovább, ott maradnak, szaporodnak, és komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Házi módszerekkel azonban lehetetlen megszabadulni tőlük, így mindenképp szakértő segítségre lesz szükségünk, ha végleges megoldásra törekszünk.

Milyen módszerekkel irtható ki az ágyi poloska?

Az ágyi poloska kiirtására több módszer is létezik. A leghatékonyabb módszer a permetezés, de találkozhatunk a hideg köd képzés és a füstölés módszerével is, bár ezeket inkább kiegészítő módszerként szokták használni (például darazsaknál is).

A kiegészítő módszereket leginkább akkor szokták használni, ha egy lakás nagyon zsúfolt, akkor a permetezés nem lesz elegendő a hatékony és tartós eredményhez.

Azt azonban mindenképp érdemes tudni, hogy azok a szerek, melyek az ágyi poloska irtásnál engedélyezettek az Európai Unióban, a peték irtására nem képesek, így valószínű, hogy többszöri kezelésre lesz szükség.

A kezelés során a szakemberek a falfelületekre, függönyökre, csőáttörésekre, valamint az ágyakra és azok környékére koncentrálnak, de a matracok és ágyneműk kezelése is fontos. Maga a kezelés viszonylag rövid időt vesz igénybe, ami időigényesebb folyamat, az magának a rovarnak a felkutatása.