A vízhigiénia fontos eleme a medenceszűrő

Ahhoz, hogy a saját otthoni medencében mindig kristálytiszta legyen a víz, van pár elemi tennivaló és alapvető felszerelés, amelyeket alkalmaznunk szükséges, illetve célszerű beszereznünk. Ezekkel tudjuk majd biztonságban élvezni a kristálytiszta vizet családtagjainkkal és barátainkkal az otthoni medencében és felfrissülni ott a forró napokon.

Igen fontos eleme a medencegépészeti rendszernek a Medence Óriásnál is beszerezhető medenceszűrő. Minden medencetípusnál – felfújható, puha falú, csővázas vagy földbe süllyesztett – szükséges ennek használata. Ha hiányzik, akkor azt kockáztatjuk, hogy a kórokozók igen hamar szaporodni kezdenek a vízben. Ez nem csupán egészségügyi gondokat okozhat, nem csupán csúnya nyálkás és kellemetlen szagú lesz elég hamar a medencevíz, hanem még a medence alkatrészei is károsodhatnak. Nem is beszélve a vízcsere és az extra tisztítás magas költségeiről. 

A medence tisztítása és szűrése

Nagyon elterjedtek a papír- vagy homokszűrővel ellátott készülékek. Hiába van azonban remek szűrőnk, ha nem ér el hozzá a tisztítandó közeg, azaz nem mozog a víz. Pontosan ebben segít a vízforgató rendszer: áramoltatja a medencében lévő vízmennyiséget. Ezzel érhető el, hogy a szűrőhöz elérkezzenek a nagyobb szennyeződések és fennakadjanak benne. Ami a másik oldalon távozik, az a friss, kezelt víz.

A szűrőberendezés elé szokták felszerelni még a szkimmer nevű eszközt, mely az igazán nagy hulladékokat – ágakat, faleveleket, bogarakat – hivatott felfogni. A Medence Óriásnál többféle medenceszűrőt is beszerezhetünk. Sőt, forgalmaznak modern sóbontó készüléket és ózongenerátoros készülékeket is. Ezeket a szűrővel és a vízforgatóval rendszerbe építve igazán hatékony, vegyszermentes tisztítórendszert építhetünk ki. 

A medenceszűrők típusai

Leggyakrabban papír- vagy homokszűrővel működő vízforgató berendezésekkel találkozhatunk a szaküzletekben. De léteznek már kvarcüveggel töltött berendezések is. A medence mérete és formája szerint válasszunk vízforgatót. A homokszűrős rendszerben a szivattyú által áramoltatott víz a szűrőhomokon halad át. Ebben fennakadnak a vizet bepiszkoló vagy elszínező anyagok, szinte minden.

Kisebb medencékhez elegendő lehet a papírszűrős rendszer. Ez is képes tiszta vizet varázsolni. Megtalálható benne egy cserélhető szűrőpatron rész, ami egyszerűen kivehető és tisztítható (kimosható), és többször fel lehet használni. Kevesebbe kerül, de a karbantartása viszont több figyelmet kíván. 

Vízmozgatás naponta legalább két alkalommal

A vizet nem szükséges folyamatosan mozgásban tartani, de a szakemberek szerint legalább naponta két alkalommal haladjon át a teljes vízmennyiség a szűrőközegen. Ha sokan használják a medencét vagy folyamatos a használat, akkor ennél gyakrabban. Szerencsére a Medence Óriásnál kiváló minőségű előszűrős szivattyútípusok közül lehet válogatni, és a kellékanyag-utánpótlás is biztosított.