A te gyermeked is mesés?

(x) Valószínűleg igen. Hiszen minden gyermek maga a csoda, és miután elkezdenek beszélni, nyerhetünk egy kis bepillantást abba, hogy ők hogyan is látják a világot. Óvodáskorban a képzelet és a valóság még nem határolódik el élesen egymástól, így azokat a történeteket, amiket mesélünk neki, igazinak fog gondolni. Ezért fontos, hogy ezek megfeleljenek az életkorának. A mesehallgatás fejleszti a képzelőerőt, az önbizalmat, bővíti a szókincset és lehetőséget ad arra, hogy együtt legyetek.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mikor, milyen meséket érdemes választani.

Mondókák

Már a magzati korban fülelnek a babák a környezetükből érkező hangokra, nyilván az édesanya hangját fogják a leghamarabb megismerni. A születés után a kisded számára a fizikai érintések és az ismert hangok jelentik a biztonságot. Ezért nyugodtan, amikor teheted, öltöztetés közben vagy ringatáskor, altatáskor mondókázz neki, vagy énekelj, dúdolj. Néhány hónaposan már kifejezetten élvezik a csiklandozókat, höcögtetőket. Válogass a Játékliget könyvajánlatai közül, ahol rengeteg aranyos mesét és mondókás könyvet találsz kedves illusztrációkkal. 

Kisded kezébe könyv való

Adj bátran könyvet a kisded kezébe. Persze ne a Révai nagylexikont elsőre, hanem kifejezetten a kicsiknek szánt darabokat. Néhány hónaposan már forgathat puha könyvet, aminek az oldalai különböző készségfejlesztővel vannak ellátva. Lehet egy biztonságosan belevarrt kis tükör, vagy az egyik “lap” zörgős anyagú, a következő oldalon fekete-fehér képek vannak, stb. Jól jönnek a műanyag könyvek, amiket akár a fürdéshez is magával tud vinni. Vannak olyan darabok, amik traktort vagy más járművet formáznak, ezek is felkeltik az érdeklődését. Elolvashatjuk a rövid meséket, de akár csak beszélgethetünk a képekről. Olyan könyveket adj a gyermek kezébe, amiknek nem esik könnyen baja, elférnek az apró kezekben és könnyűek. 

Óvodás mesék

Az óvodások már szívesen hallgatnak rövidebb történeteket, az sem baj, ha már ismerik őket. Sőt, sokszor ők maguk kérik ugyanazt a mesét újra és újra. Ennek pszichológiai oka van, a gyermek azonosulni tud a cselekménnyel vagy valamelyik szereplővel, és addig fogja kérni ugyanazt a mesét, amíg a lelkében helyre nem áll a rend. Lehet, hogy neked már a könyöködön jön ki a sztori, engedj az unszolásnak. Szívesen hallgatják a hétköznapjaikról szóló meséket: első nap az óvodában, zsúr tartása, kistestvér születik. Szeretik az elmutogatható dalocskákat, versikéket pl.: erdő szélén házikó, ablakában nagyapó, stb. Egyszerű ismeretterjesztőket is vásárolhatsz, a gyerekek ezeket is élvezettel lapozgatják. Tegyetek látogatást a közeli könyvtárba, írasd be őt is, vagy vegyetek részt könyvtári programokon. 

Mesélj még

Szánj elég időt a mesélésre, ha napközben nem is mindig van rá alkalom, este legyen. Sok gyerek szereti, ha nem könyvből olvassa a szülő a mesét, hanem fejből mondja. Eleinte lehet, hogy nehéz, de ha elakadsz, megkérdezheted a gyermeket: “szerinted most mit csináljon a kisegér?” – így máris ketten szövitek a történetet.