A munkaerő-kölcsönző cégek előnyei

(X) A fizikai munkásokat foglalkoztató cégek, gyárak, szolgáltatók gyakran találják nehéz helyzetben magukat, főként a fluktuáció miatt. Mi lehet a megoldás? Kapcsolatot tartani a munkaerő-kölcsönző cégekkel!

Mit csinálnak a munkaerő-kölcsönző cégek?

A gyárakban, üzemekben dolgozó HR-esek jól ismerik a munkaerőhiányból fakadó problémákat. Sajnos manapság igen gyakori, hogy nehéz olyan embert találni egy gyárba, aki hajlandó többműszakos munkarendet vállalni és hosszú távon elköteleződni a cég mellett. Az ilyen helyeken gyakori a fluktuáció, a munkások kilépése, felmondása. Nem könnyű gyorsan új emberekkel pótolni az elmenőket, ráadásul a kiválasztási folyamatot számtalan adminisztrációs feladat is lassítja. 

Ilyen esetben kiváló megoldás lehet, ha a vállalat igénybe veszi egy munkaerő-kölcsönző cég szolgáltatásait. Az ő munkatársaik ugyanis jól ismerik a fizikai dolgozók elvárásait, s kiválóan tudnak velük kommunikálni. Nemcsak a toborzásban, de az azt követő lépésekben is segítségére lehetnek a HR-osztálynak.

A kékgallérosok speciális igényei

A kiválasztási folyamatokban való részvételen és papírmunka elvégzésén túl más érvek is szólnak amellett, hogy munkaerő-kölcsönző cégekkel dolgozzon együtt egy vállalat. Ez pedig az, hogy ők jól ismerik a kékgallérosok speciális igényeit. 

A Beraman Hungary-nél például nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a megfelelő módon, a megfelelő csatornákon kommunikáljanak a leendő munkavállalókkal. Jól tudják, hogy egy fizikai munkás számára sok esetben előleget és szállást is kell biztosítani, esetleg a bejárást megoldani. Nekik ezekre is van megoldásuk, hiszen munkatársaik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a kékgallérosok munkába állításában. És amiben még kiválóak: munkaidőn túl is végeznek humán menedzsment feladatokat, azaz elérhetőek a dolgozók számára. Ezzel is megkönnyítik egy HR-es munkáját, aki nem biztos, hogy a gyári műszak kezdetén vagy a végén még az irodájában ül.

Szembeszállás a fluktuációval

Az egyik legnagyobb probléma a szolgáltatóiparban, üzemekben a fluktuáció, a munkaerő-vándorlás. Ennek legjobb módja a megelőzés, a proaktív hozzáállás. 

Ebben is verhetetlenek a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek. Ők felismerték, hogy a fizikai munkások lemorzsolódásának gyakran az az oka, hogy sok idő telik el a felvétel és a tényleges munkába állás között. Mielőtt a kékgalléros dolgozó megkezdhetné az első műszakot, számtalan papírt kell kitöltenie és üzemorvosi kivizsgálásra is el kell mennie. Legyen ez akár csak 5-10 nap, azok számára, akiknek minél előbb munkára van szükségük, hogy pénzt kapjanak, ez sok idő. A Beraman Hungary-vel azonban ez is gyorsítható, ettől olyan hatékonyak: a vállalati kérésekre is éppoly hamar reagálnak, mint a munkavállalói igényekre. 

Ha sikerül kölcsönös bizalmat kiépíteni egy vagy több munkaerő-kölcsönző céggel, akkor az adott vállalat is sikeresebben tud működni, s a humán menedzsment feladatai is csökkennek.