A magány tényleg tud halálos lenni?

(x) Vannak olyan negatív érzések, amelyek az ember életében többször is előfordulnak, és mindenkinek meg kell birkóznia vele. A kérdés ezen helyzetek esetében nem az, hogy hogyan lehet elkerülni, hanem hogyan lehet pozitívan venni az akadályt. Ide tartozik a magány is, amelyet szokás lassú gyilkosnak is nevezni, nem véletlenül.

Mit is nevezünk magánynak?

A magány egy nagyon szélsőséges érzés, és olykor nagyon nehéz megmagyarázni is. Váratlan helyzetekben is ránk törhet, például ha éppen rengetegen vannak körülöttünk, egy társasággal vagyunk valamilyen rendezvényen. Bárkit bármikor elkaphat a magányosság érzete, így kifejezetten fontos, hogy a mindennapokban is odafigyeljünk a mentális energiára, amihez szerencsére nagy segítséget nyújtanak az olyan speciális oldalak, mint az Agyserkentő.hu.

A magánnyal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy egyáltalán mi okozza? Az ember alapvetően egy társas lény, ez evolúciós szempontból is megerősítést nyert. Fontos, hogy mind az örömöket, mind a problémákat meg tudjuk osztani valakivel. Tudnunk kell azt, hogy nem vagyunk egyedül és számíthatunk valakire. Ez egyszerre ad biztonságérzetet és teljes megnyugvást. Általában az emberek nem keresik az egyedüllétet, maximum ideig-óráig, de előbb-utóbb mindenki számára szükség van valamilyen társaságra. 

Több egérkísérlet is bizonyította már, hogy a társaságban élő egyedeknél sokkal erősebbek a DRN nevű agyi területen az idegsejtközi kapcsolatok. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a DRN-nek köze lehet a magány kialakulásához. Továbbá az is bizonyítást nyert, hogy a magánynak igenis fontos szerepe van az életünkben. A magány, másképp megfogalmazva a társadalmi izoláció olyan káros folyamatokat képes beindítani bennünk, amelyek az egészségünket is képes károsítani. A kutatásból az is kiderült, hogy a magányt sokkal nehezebben viselik el azok, akik korábban aktív társasági életet éltek.

Miért érezzük magunkat magányosnak?

Ez egy teljesen szubjektív érzés, mivel mindenkinek teljesen más az ingerküszöbe és a társasági szükségletei. Fontos kiemelni és leszögezni, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magány érzetével. Sokan érzik magukat egyedül, sőt, sokszor szükség is van arra, hogy az ember kicsit távol kerüljön minden külső hatástól és csak saját magára koncentráljon, azaz legyen egy kis “énidő”. A magány érzése során az ember azt érzi, hogy a többiek nem értik meg őt, és nincs is olyan személy a környezetében, akinek fontos lehetne. Súlyos esetben ez elszigetelődéshez vezet, ami felborítja mind a lelki, mind a testi egyensúlyt.

Próbáljuk elkerülni a káros hatásokat

A szakértők által javasolt megoldás a közhiedelemmel ellentétben nem az, hogy magunkra kényszerítsük mások társaságát, hanem próbáljunk pozitívan állni a helyzethez, az emberekhez, és tökéletes az időzítés új kapcsolatok kialakítására. Ha azt látjuk, valaki magányos a környezetünkben, érdeklődjünk a helyzetéről, a mindennapjairól, ez sokat jelenthet számára.