A külső hőszigetelés rögzítése stabilan, dübellel

(X) A külső hőszigetelés rögzítése stabil lesz, ha megfelelően végezzük a dolgunkat. Jelentősen csökkenhet a várható élettartam akkor, ha a külső falrétegen szennyeződés rakódik le, amivel nem tud megbirkózni a ragasztó. Ellenben, ha dübeleket is használunk a homlokzaton, az maximális védelmet nyújt a széllel és más környezeti hatásokkal szemben is. Így sokáig élvezhetjük munkánk előnyeit.

A ház nem hajó, a fala nem vitorla!

Az erős szél ellen kell legjobban óvni a külső hőszigetelésünket. A nagy sebességgel áramló levegő ugyanis légnyomáskülönbséget eredményez, ami szívóerőként jelentkezik. Ez pedig a teljes hőszigetelő rendszert képes lenne letépni, ha nem használnánk dübeleket a megfelelően erős rögzítés érdekében.

Ha ezeket jól alkalmazzuk, akkor megakadályozza a szigetelés leválását a faltól, azaz tartós rögzítést eredményez. Ha épp dübelt választasz a premiumhoszigeteles.hu-nál, akkor mindenképp olyat vegyél, melynek felhasználási kategóriájában a fal anyaga is szerepel. Ez nagyon fontos, ugyanis más-más faltípushoz más és más típusú dübel kellhet.

Ha nem vagy biztos a választásodban

A legjobb, ha elkezded tesztelni a választott dübelt, ez lesz az úgynevezett próbadübelezés. Ennek menete a következőképpen néz ki. Helyezz egyet a falba, majd próbáld meg minden erőddel kitépni onnan! Ha sikerül, akkor nem valószínű, hogy jól választottál. Ellenben ha nem jársz sikerrel, akkor biztos lehetsz benne, hogy jók lesznek a választott rögzítőelemek.

Erre figyelj!

Ahhoz, hogy a megfelelő hosszt kiválaszd, figyelembe kell venned a rögzítendő szigetelés és a falszerkezet vastagságát is. Van olyan, hogy nagyok a homlokzati eltérések, egyenlőtlenségek vannak a felületen. Ezesetben eltérő hosszúsággal kell számolnod, több hosszból is be kell szerezned.

Fontos az is, hogy megfelelő átmérőjű legyen a fúrószár. A fúrásmélység-határoló használatát se felejtsd el! Ezt úgy állítsd be, hogy hozzáadod a leendő szigetelés vastagságát a dübel hosszához.

Ne használj bárhol ütve fúrót! Csak betonnál és egyéb, hozzá hasonlóan tömör épületanyagoknál. Üreges elemeknél és üreges tégláknál ütések nélkül készítsd el a furatot.

Fontos a használt dübelek száma

Több minden is befolyásolja, hogy szigetelőlaponként hány dübelt kell használnod. Ez függ a ház fekvésétől és az épületfizikai szempontoktól is. Emellett fontos azt is tudni, hogy a széleknél és a sarkoknál mindig több kell belőlük. És az is elmondható, hogy minél magasabb egy ház, annál többre lesz szükséged négyzetméterenként.

Megfelelő felületen kell szorítania

A dübelek külső tányérjai nem egyformák. Vannak 60 mm-esek, de akár 340 mm-esek is. Ezek közé kell essen a megfelelő méret. Nagyon fontos továbbá, hogy az elhelyezett dübelek a hőszigetelő táblák külső síkjáig érjenek, maximum 1-1,5 mm-re süllyedhetnek bele. Ha beljebb mennének, akkor a hőszigetelő táblával egyenértékű tömítőanyaggal kell pótolni.