A kártyajátékok szórakoztatnak és nevelnek is

(X) A kártyázás örömteli szórakozás, valódi izgalmakkal, sok nevetéssel fűszerezett társas tevékenység. Az igazán jó kártyajátékok alkalmasak kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz, de akár készségeket is fejleszthetünk velük.

Milyen kártyák vannak?

A kártyajátékot a társasjátékok közé soroljuk, mivel itt egyszerre több ember játszik. Eszköze valamilyen kártyapakli, melyeknek ma már se szeri, se száma. Attól függően, milyen játékot játszunk, használhatunk hozzá magyar kártyát, francia kártyát, tarokk kártyát, de egyre több a gyerekeknek szánt játékkártya is. A jelenleg használatos paklik külön csoportját alkotják az úgy nevezett party kártyák, melyekkel játékboltok kínálatában találkozhatunk. A Compaya társasjáték szakboltban például több mint 400-féle kártyát árusítanak, s mi játékosszám és játékidő szerint is válogathatunk belőlük.

Azt senki sem tudja bizonyosan, mióta léteznek kártyák, s mely országból erednek. Sokan állítják, hogy a kártya hazája Kína vagy India, mások szerint Perzsiából indult hódító útjára. Európába talán a középkor idején került, de igen hamar elterjedt az egész kontinensen. 

Az érdekes tarokk kártya

A kutatások szerint az eredeti kártya a tarokk lehetett, ez Itáliából terjedt el a környező országokban a reneszánsz idején. A tarokk kártya hasonló a francia kártyához, de emellett 22 tarokklapot is tartalmaz. Ezek különböző alakokat, elvont fogalmakat ábrázolnak. Ilyen például a császár, a pápa vagy a szerencse kereke, az erő és még sorolhatnánk. A legismertebb figura talán mind közül a nálunk jolly jokerként ismert bolond. A tarokk kártyával jósolni is lehetett, de leginkább szórakozásra használták. A legendák szerint Magyarországra az 1848/49-es szabadságharc idején került, és utána igen népszerű lett. Főleg a dzsentrik játszottak vele, de nem vagyonszerzés céljából. 

Napjaink kártyajátékai

Dzsentrik ide vagy oda, ma már elég kevesen játszanak tarokkot, inkább a francia kártyával játszott römi vagy póker, illetve a magyar kártyával játszott ulti vagy snapszer a népszerű. Ezenkívül persze számtalan egyéb kártyajátékkal találkozunk, hiszen a játékboltok jobbnál jobb játékkártyákat kínálnak. A legnépszerűbb kártyajátékok manapság azok, melyek azon kívül, hogy izgalmas perceket kínálnak, fejlesztenek is. A logikára, összpontosításra, netalán együttműködésre sarkalló játékokkal kicsik és nagyok is egyaránt szívesen töltik az időt. Van, ahol gyorsaságra van szükség, máshol a jó megfigyelőképességre, de olyan is akad, ahol a szerencse határozza meg, ki lesz a parti győztese. Kártyázni jó dolog, ilyenkor sok a nevetés, a mókázás is, a játékban részt vehet az egész család. A kártyázás olyan szórakoztató tevékenység, melynek helye van a hétköznapjainkban.